Početkom osamdesetih godina Hladni rat je bio više nego aktuelan.

A odnosi NATO zemalja i Varšavskog pakta su bili sve samo ne prijatni. Sada su tajni dokumenti američke Vlade, koje u velikoj priči donosi britanski BBC, otkrili kako je svet bio znatno bliže uništenju nego što smo to do sada mislili.

Velika NATO vojna vežba 1983. simulirala je stanje Trećeg svetskog rata, a Sovjetski savez je pomislio kako je reč o stvarnim operacijama i samo nas je sreća sačuvala od nuklearnog rata.

U novembru 1983. godine u Briselu, u sedištu NATO Saveza okupilo se stotinak visokih vojnih i političkih funkcionera kako bi simulirali Treći svetski rat. Vežbe su se već dugi niz godina koristile kako bi se isprobale različite vojne situacije ili proverila borbena spremnost vojske. I to nije bilo ništa neobično.

Ali ova vežba je bila baš velika. Operacija nazvana “Sposobni strelac” uključivala je desetine hiljada vojnika i njihovo kretanje područjem Zapadne Evrope.

BBC ističe kako je ranije te godine američki predsednik Ronald Reagan označio Sovjetski savez kao Zlu imperiju, a samo mesec dana pre vežbe sovjetski piloti oborili su korejski putnički avion, pri čemu je živote izgubilo svih 269 putnika i članova osoblja.

Atmosfera, dakle, nije bila sjajna, a obe strane su uveliko razvijale moćno nuklearno oružje.

Vežba nije bila naročito uspešna, jer je u toj simulaciji svet stvarno uništen nuklearnom apokalipsom.

U scenariju rata je inače tadašnja Jugoslavija, prema procenama NATO, ipak zauzela stranu Zapada.

Nedugo nakon što su rakete sa Zapada sravnile ukrajinski Kijev sa zemljom Sovjetski savez lansirao je desetine nuklearnih projektila i svet kakav poznajemo prestao je da postoji, kao i ljudska civilizacija. NATO je vežbu ocenio uspešnom, pošto je ideja bila da se simulira realan scenario.

Ali tek sada je otkriveno kako je malo falilo da sve zaista i bude uništeno.

“Postoje dokazi da su Sovjeti mislili kako je u pitanju priprema za stvarni napad i da nisu mogli da procene da li je u pitanju vežba”, rekao je za BBC Nate Jones, predstavnik projekta Sloboda informacija pri Nacionalnom sigurnosnom arhivu u Vašingtonu.

Vidite, vežba je bila prerealistična za Sovjete pošto je uključivala periode apsolutne radijske tišine kao i kretanje vojnika i tehnike širokim kopnenim područjem. To su poznate vojne tehnike zbog kojih je Sovjetski savez poverovao kako im stvarno predstoji napad. Sovjetski savez je smatrao kako je vežba samo odlična kamuflaža kojoj je cilj da neprijatelja uloviti u faktoru iznenađenja. Tako je SSSR počeo da se sprema za kontranapad. Srećom, vežba je završena pre toga, odnosno ranije nego što je bilo planirano, a vojnici su se vratili kućama.

Sovjeti su povukli planove za napad a vi čitate ovo…