Otkrivena je još jedna tajna Mehanizma sa Antikitere. U pitanju je drevni uređaj veličine kutije za cipele koji se koristio za praćenje kretanja sunca, meseca i planeta. Pronađen je 1901. godine kod grčkog otoka Antikitera. Kasnije je otkriveno da je napravljen pre oko 2.200 godina. Uređaj koji sadrži bronzane zupčanike, što je do tog oktrića bila nepoznata tehnologija za to vreme.

A sada su naučnici ustanovili da je meganizam pratio grčki lunarni kalendar a ne egipatski kalendar.

Tim predvođen nezavisnim istraživačem Chrisom Budiselicom upotrebio je nove rendgenske slike uređaja, u kombinaciji sa merenjima i matematičkom analizom, kako bi utvrdio da mehanizam verovatno ne pokriva celu solarnu kalendarsku godinu, već 354 dana, kao što se koristi u lunarnom kalendaru.

Do sada se smatralo da mehanizam koristi egipatski solarni kalendar od 365 dana jer je tačniji od lunarnog kalendara od 354 dana.

Tim je bio impresioniran pažnjom koju su kreatori uređaja posvetili detaljima.

“Preciznost pozicioniranja rupa zahtevala bi vrlo precizne tehnike merenja i neverovatno mirnu ruku za njihovo bušenje”, rekao je u izjavi koautor studije Graham Woan, profesor astrofizike na Univerziteta u Glasgovu.