Prošlog leta, jedan čovek iz Kanzasa se razboleo. Imao je simptome slične lajmskoj bolesti, koja sejavlja posle uboda krpelja. Brzo je završio u bolnici a onda i preminuo 10 dana kasnije zbog otkazivanja organa.

 

Šest meseci kasnije američki naučnici pronašli su novi virus, koji je po svemu sudeći uzrokovao do danas neobjašnjivu smrt farmera. Virusu su dali ime "Burbonski virus." I ne, ime nema nikakve veze sa pićem istog imena.
 
Smatra se da ovaj virus prenose krpelji, a doktori kažu da brzo deluje i da je veoma opasan pošto izaziva prestanak rada pluća, srca, kao i stanje šoka.

Virus spada u vrstu togovirusa, podgrupu ortomiksovirusa. Ipak, do sada nikada nisu videli ovakav virus. "Ne znamo mnogo toga o ovom virusu, iz prostog razloga što je ovo prvi zabeležen slučaj. Na primer, ne znamo da li je smrtonosna, ili može da se izleči. Čovek iz Kanzasa je preminuo posle 10 dana borbe sa virusom, ali šta ako nije bio pravilno lečen? Sve su to pitanja na koja moramo da pronađemo odgovor", dodaju naučnici…

 

Inače, rođaci ovog virusa već postoje u Istočnoj Evropi, Africi i Aziji, ali novootkriveni se ipak razlikuje. Uskoro se očekuje još detalja…