Novo istraživanje naučnika sa University of Virginia School of Medicine (UVA) otkrilo je da je mikrobiom majki za vreme trudnoće glavni faktor rizika za razvoj autizma kod dece.

Naučnici su čak upeli da spreče razvoj autizma u primercima laboratorijskih miševa. Rizik je smanjen pomoću blokiranja određenih molekula koje stvara odbrambeni sistem organizma.

Ovo otkriće otvara mogućnost smanjivanja rizika za razvoj autizma uz odgovarajuće promene u ishrani trudnica ili uzimanje odgovarajućih probiotika. Stručnjaci smatraju da bi se autizam kod ljudi mogao sprečiti.

“Utvrdili smo da je mikrobiom ključni faktor u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što ukazuje na to da bismo mogli da promenimo majčin mikrobiom ili upalni molekul IL-17a”, rekao je dr. sc. John Lukens.

Naučnici ističu da je od ranije poznato da u našem telu ima više bakterija nego naših ćelija. I ubedljivo najviše ih ima u sistemu organa za varenje i većina ih tu ima pozitivnu ulogu.

A nova otkrića ukazuju da bakterije imju mnogo veću ulogu i da mogu da nas zaštite od mnogih bolesti. Lukens takođe ističe da njegov rad ni na koji način ne ukazuje na vezu između vakcina i autizma.

“Postoji definitivna veza između imunološkog odgovora i razvoja mozga. Međutim, to nema veze sa vakcinama. To se dešava mnogo ranije”, pojasnio je Lukens.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime