Ponekad se čini da više volimo putujući da upoznajemo daleke krajeve zanemarujući ono što nam je na dohvat ruke. Nemamo more, okeane ali imamo pećine, te skrivene lepotice pod zemljom. Ranac na leđa, prijatelje i familiju u auto i krenite u obilazak ovih čudesnih prostora. 

 

Najveća koncentracija pećina je u Istočnoj Srbiji, one su speleološki spomenici prirode. Za turističke posete uređeno je sedam pećina a ima i onih koje su nekada bile otvorene za posetioce ali su trenutno u lošem stanju pa ulazak u njih nije dozvoljen bez vodiča.

 

Resavska

Ova lepotica se nalazi u Istočnoj Srbiji 20 km od Despotovca i spada među najstarije pećine u Srbiji. Stara je 80 miliona godina, stvaranje je počelo pre ledenog doba. Duga je 4,5 km a za posetice je uređeno 800 m. Veoma je bogata prelepim ukrasima, dvoranama, galerijama, okamenjenim vodopadima. 

 

Stopića

Ova pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora, 30 km je udaljena od Užica. Kroz nju protiče Trnavski potok, duga je 1691, 5 km. Ulaz u pećinu se nalazi na 711 m nadmorske visine, neverovatno je lep visok je oko četrdesetak metara. Pećina ima pet celina, njena lepota je u otvorima na tavanici, kupama, vodopadima, ima čak i jezerca.

 

Zlotske

Ovih nekoliko pećina se nalazi u Istočnoj Srbiji a ime su dobile po selu Zlot. Ne zna se koja je lepša od ovih pet, Lazareva, Vodena, Mandina, Vernjikica, Hajdučica. Za turističke posete uređena je samo Lazareva pećina koja ima dva kanala a ima ih koji još nisu ispitani jer su neki često poplavljeni. Na nekim mestima gavni kanal, koji je dostupan turistima je širok 10 m a visok 18 m, dvorane su bogate stakaltitima i stalagmitima, stubovima, draperijama. 

 

Rajkova

Ova pećina se nalazi 2 km od Majdanpeka i otvorena je za turiste. Rajkova pećina je protočna jer kroz nju reče Rajkova reka. Stručnjaci kažu da je to jedna od najinteresantnijih pećina u Srbiji, to je i najduža pećina u našoj zemlji. Veoma je bogata kristalnim kalcitom a obilazeći je slušate žuborenje reke što daje neverovatan utisak u večnoj tišini.  

 

Ceremošnja

Ova pećina se nalazi na obroncima Homoljskih planina, udaljena je od Kučeva 15 km. Prava lepotica, po bogatstvu nakita spada u najlepše pećine Srbije. Ima pet prirodnih celina od kojih je se posebno izdvaja onaj nazvan Arena, odlikuje se leptom ukrasa. U ovoj pećini su pronađeni ostaci pećinskog medveda koji je u tim krajevima živeo pre oko 100.000 godina.

 

Hađi Prodanova

Nalazi se na nadmorskoj visini od 600 m a od Ivanjice je udaljena 7 km. U njoj je pronađeno 25 vrsta pećinskih životinja, insekata koji u svetu nisu dovoljno proučeni. Pronađeni su i fragmenti keramike iz starijeg gvozdenog doba, kosti pleistocenskih životinja čija starost prelazi 15. 000 godina.  Hađi prodanova pećina je verovatno najstarije nalazište u svetu u kome se javljanju artefakti iz srednjeg i gornjeg paleolita.  

Ovde su opisane samo neke od pećina Srbije a traganje za njima je isto tako zanimljivo kao i avantura obilaska.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime