Žao nam je što je ime i delo bristolskog sastava Košin u medijskim objavama iznošeno u veoma negativnom i netačnom kontekstu.  Pre deset dana najavili smo da će prihod od ulaznica biti uplaćen opštinskim ili gradskim nadležnim organima kao podsticaj da se pristupi pronalaženju dugotrajnog rešenja za prostor Starog sajmišta. Ovom prilikom obaveštavamo sve koji su karte kupili da će im novac biti vraćan od utorka 06.11. do do petka 09.11. od 12 -17h u prostorijama Long Play-a (Majke Jevrosime 42/19)’.

Saopštenjem se oglasio i bend koji na svom sajtu navodi : ‘Kosheen have been distressed and sorry to learn in past few days, of Poseidon Hall’s, Belgrade former use. If Kosheen had known it’s true history, they would never have agreed to play the venue, and as such Kosheen have canceled their show there.

They have been trying to reschedule the show into another venue in Belgrade, since they were made aware of the controversy surrounding the Hall, but couldn’t at short notice, and now hope to re-schedule the gig in another venue in the near future.

Kosheen would like to thank the fans that brought this to their attention, and apologise to anyone upset by the proposed show and to our fans who have bought tickets to see us’

U predhodno saopštenju koncertna agencija LongPlay navodi da ovaj prostor sigurno ne bi koristili da su znali da postoji inicjiativa da se ovaj prostor uredi i apeluju da se što pre započne sa uređenjm ovog prostora:  ‘Pošto se ime naše koncertne agencije puno spominjalo u medijima proteklih dana u vezi sa apelom Udruženja logoraša i Opštine Novi Beograd da se koncert grupe Kosheen ne održi u prostoru Posejdon Hol osećamo potrebu da obavestimo javnost o našem stavu po tom pitanju i o akcijama koje ćemo preduzeti.

Slažemo se sa inicijativom Udruženja logoraša i opštine Novi Beograd da se pristupi promeni namene kompleksa Staro sajmište i Sajamskog paviljona koji je njegov deo, ali se nikako ne slažemo sa načinom na koji je ovoj akciji pristupljeno. Imamo puno poštovanje i poznavanje istorije ovog mesta stradanja i svesni smo patnje koja ga je natopila i utoliko pre ne odobravamo ovakve ishitrene i ad hoc akcije bez postovanja procedura i redosleda, a očekujemo da se ovakvim pitanjima pristupa sa dugotrajnijim namerama i ozbiljnije, jer se samo na taj način iskazuje i poštovanje i profesionalizam. Kao drugo, ukoliko želimo da budemo civilizovani i moralni onda se ugovori moraju poštovati a apelovati se treba po redu moći: na nadležne institucije, sudove, upravu, vlasnika prostora, organizatora i na kraju izvodjaća. Ugovorom je država potpisala prodaju ovog kulturnog dobra sadašnjim vlasnicima, ugovorom je prihvaćen urbanistički plan 1992 godine, ugovorom je Posejdom izdao prostor Long Play-u, a ugovorom smo se i mi obavezali izvodjaću, bristolskoj grupi Kosheen.

Da smo znali da postoji inicijativa da se ovaj prostor ne koristi u koncertne svrhe, već iskljucivo u memorijalne, nikada ga ne bismo zakupili za održavanje koncerta. Veoma nam je neprijatno što je ime naše koncertne agencije povezano sa jednim ovako neugodnim dešavanjem i šokantnim napisima u štampi i mi ćemo uraditi jedino što mi u ovom trenutku možemo kako posledice ne bi bile krajnje negativne ili uvredljive po bilo čija osećanja: celokupna zarada od ovog koncerta biće uplaćena gradu ili opštini, ko god da je za to nadležan, kao podsticaj da što pre pristupe rešavanju problema uredjenja prostora Staro sajmište.

Mislimo da je gradu kao sto je Beograd, koji je toliko rušen i u kojem je tokom dugih vekova toliko života izgubljeno u ratovima i bitkama, potreban prostor, širok prostor na reci, pod nebom, prostor baš kao što je Staro sajmište, prostor na koji će moći doći ljudi sa svih strana sveta i u tišini i miru zapaliti sveću, ostaviti kamenčic, svezati belu traku … ostaviti znak molitve za mrtve i žive, znak molbe za oproštaj i mir. Takav prostor ćemo stvoriti samo ako postoji kolektivna svest o važnosti tog prostora, a zatim i reženost na dugotrajni predani rad, profesionalizam i ozbiljne akcije koje su motivisane razumevanjem patnje i poznavanjem načina na se ona transformise.’

Izvor:  KONTRA

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.