Ose mogu da sruše avion, pokazala su najnovija istraživanja.

Desilo se da je avion jedva stigao na odredište a kada su ga pregledali našli su ostatke ose u uređaju za merenje brzine letelice.

Poznato je da se ose zavlače na sve strane. Stručnjaci nagađaju da bi osa tako mogla da sruši avion. To se zapravo i dogodilo 1996. godine kada se Boing 757 srušio ubrzo nakon polenja iz Dominakanske Republike, poginulo je 189 putnika. Piloti su pogrešno procenili brzinu aivona a za kvar je bila kriva osa koja se uvukla u ovaj deo aviona, piše Gizmodo.com.

Stručnjake sada zaista zabrinjava što ose grade gnezda u avionu. A poseban problem postala je vrsta osa koje vole da se nasele u rupama.

Službenici aerodroma u Brizbejnu od 2013. do 2019 prijavili su 25 incidenata u kojima su ose bile glavni krivci. Dok se ispituje njihovo ponašanje zabrinutost raste a problem sa osama traži adekvatno rešenje.

Kako je u vreme pandemije covid 19 smanjen broj letova, stručnjaci imaju vremena da detaljno prouče ponašanje osa i predlože načine kako ih sprečiti da se gnezde u avionima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime