Najnovije istraživanje japanskh naučnika pomoći će da biljke budu oprašene. Umesto pčela kojih je sve manje, sada će to raditi mehurići sapunice, piše BBC.

Prvo je to urađeno sa pištoljima, kao što smo svi radili kad smo bili mali, puštali balončiće sapunice da lete kroz vazduh. Sada su ti mehurići bili na drveću i uspeli da opraše 95 posto cvetića.

Tako će biljke biti oprašene jer posledjih godina pčela je sve manje zbog upotrebe pesticida i drugih hemijskih sredstava u poljoprivredi koji pogubno deluju na pčele.

Oprašivanje pomoću mehurića sapunice osmislio je japanski naučnik Dr Eijiro Miyako koji je otkrio da mehurići sapuna mogu da nose polen.

Svoj izum je nazvao “hemijski funkcionlaizovani mehurići” sapuna a svako može da ponese oko 2000 zrnca polena.

Sa svojim kolegama Dr Miyako je oprašivao kruške a posle 16 dana mladi polodovi su počeli da se formiraju.

Ova metoda ima i neke probleme, mogu je onesposobiti vetar i kiša.

Zato se sada radi na usavršvanju tehnike. Isprobava se oprašivanje pomoću drona.

Dron je sa dva metra daljine uspeo da opraši 90 posto cvetića na drvetu.

Japanski naučnik Dr Miyako je vrlo optimističan smatrajući da će ova metoa biti uspešna i omogućiti kvalitetno oprašivanje voća i povrća.

1 KOMENTAR

  1. Bolje bi bilo da se Japanci potrude da pronađu način da sačuvamo insekte, nego da se bave ovakvim glupostima. Sad ćemo jesti ne samo fosfate, pesticide, fungicide, herbicide, nego i sapunicu. Ako je ovo put čovečanstva u svetliju budućnost, čestitam na idiotizmu!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime