Oporavan okeana je moguć! Prema najnovijim istraživanjima okeani se mogu očistiti od đubreta, ublažiće se kiselost, obnoviće se flora i fauna koja je u njemu u narednih trideset godina. Ali pod uslovom da se čovek potrudi.

Klimatske promene, izlov živog sveta iz okeana, đubre koje se baca, nafta koja se izliva i mnogo zagađivača uništavaju okeane. Ali oni su otporni i njihov oporavak je moguć.

Prema istraživanju Intergovernmental Panel on Climate Change IPCCa od kako je zabranjen lov na kitove njihova populacija je porasla. Međutim još uvek su tužne slike izumrlih korala, nekih životinja i bijaka, kiselost okeana je premašila normalne nivoe.

U istraživanju ističu da se život u okeanima oporavlja kako raste čovekova briga o ovim velikim vodama.

Stopa morskih vrsta kojima preti istrebljenje smanjena je za 18 posto u 2000. na 11,3 posto u prošloj godini.

Iako je moguće mogo toga učiniti za sada su veliki problem klimatske promene zbog kojih raste more. Zagrevanje voda otežava obnovu tropskih grebena.

Šta bi trebalo sačuvati i obnoviti kako bi se sprečilo propadanje okeana a život poboljšao.

Treba sačuvati mangrove, morske trave, koralne grebene, slane močvare, alge, ribnjake, megafaunu, kaže se u časopisu Nature gde je objavljeno istraživanje.

Do 2050. godine u ove poslove trebalo bi uložiti od 10 do 20 milijardi dolara godišnje. A na svaki uloženi dolar u okeane biće vraćeno 10 dolara.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime