OLUJA STIŽE: Najveća novinarska afera još od WikiLeaksa

Tajni dokumenti raskrinkali Putina, Asada, Porošenka...

Nekoliko uglednih svetskih medija na čelu sa nemačkim novinama Zidojče Cajtung (Sueddeutsche Zeitung) danas je otvorilo priču Panapa Papers (Dokumenti iz Paname).

U velikom curenju 11.5 miliona dokumenata dokazano je kako svetski političari i bogataši peru novac preko off shore kompanija.

Sve je počelo kada je anonimni izvor novinarima nemačkog lista prosledio dokumente misteriozne advokatske firme Mossack Fonseca iz Paname. A u njima je otkriveno da već desetinama godina pomažu imućnim klijentima da peru novac i izbegavaju poreze.

Sve to ne bi bilo previše neobično da na listi korisnika njihovih usluga nema poprilično važnih imena. Recimo ruski predsednik Vladimir Putin za koga su novinari ustanovili da je sakrio najmanje 2 milijarde dolara preko svojih bliskih prijatelja i saradnika.

Iako su do dokumenata došli novinari Minhenskog Sueddeutsche Zeitunga, oni su zajedno istraživali priču sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim uglednim medijima uključujući BBC, Guardian, Le Monde… Čak 170 najboljih novinara je godinu dana pretraživalo 2.6 terabajta podataka, 115 miliona dokumenata i podatke oko 300.000 fiktivnih kompanija.

Dokumenti nesumnjivo dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, sirijskog predsednika Bašara al-Asada ili ukrajinskog premijera Petra Porošenka sa nezakonitim finansijskim transakcijama. Na listi je i aktuelni premijer Islanda koji će se izgleda suočiti sa smenom koliko sutra.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *