Da li ste se ikad zapitali kako je nastao običaj kićenja novogodišnje jelke? Imamo odgovor za vas.
 
Smatra se da je prva svečana jelka postavljena u Katedrali Strazburg u Nemačkoj 1539 godine, sudeći po nemačkom istoričaru Aleksandru Demantu. Godine 1844, pisac Hans Kristijan Andersen objavljuje prvu bajku o novogodišnjoj jelki, pod nazivom “Jelka”, koja govori o sudbini jele koja se koristi kao novogodišnja jelka. Iako je novogidišnja jelka potiče iz Nemačke, Britanci su ti koji su je proslavili.
 
Časopis The Illustrated London News iz 1848. imao je najpopularniju sliku božićne zabave. Slika je prikazivala kraljevsku porodicu – kraljicu Viktoriju, Princa Alberta i njihovu decu okupljene oko drveta. Pošto su oni bili ugledni, vredni pažnje, postavili su standarde za sve ostale. Suprotno popularnom verovanju, nije Albert koji je rođen u Nemačkoj predstavio novogodišnju jelku Britaniji. Viktorijina baka, kraljica Šarlota koja je takođe rođena u Nemačkoj je postavila dekorativne jelke u palatama 18. veka.
 
Ali Albertova ljubav prema novogodišnjoj dekorativnoj jelki je bukvalno učinila ovaj običaj obaveznim za sve. Njegov široko citiran komentar iz 1847. opisuje obraćanje sjajnoj, ukrašenoj jelci: “Ja sada moram tražiti kod dece odjek starog vremena koje smo imali i mislim da njihova radost za jelku ne bude manja od one što je naša nekad bila.”
 
Novogodišnja jelka se po nemačkoj tradiciji ukrašava hlebom od đumbira, lešnicima, orasima i jabukama. Tokom vremena, ove ukrase su zamenile staklene i plastične kugle. Interesantno je da je tek krajem 19.veka novogodišnja jelka postala popularna u Sjedinjenim Državama, a onda i ostatku sveta.
 
Photo: Flickr