Voda se razlikuje od svih drugih tečnosti, što je čini ključnom za postojanje života na Zemlji.

I već smo znali da je voda vrlo čudna.

Ali novo istraživanje je otkrilo još jedno njeno svojstvo, za koje se ranije nije znalo: voda postoji u dve različite tečne faze.

“Na niskim temperaturama, kada je kristalizacija leda spora, voda može da postoji u dve različite tečne faze”, kaže Anders Nilson, profesor fizičke hemije na Univerzitetu u Stokholmu.

Istraživači su koristili moćni rendgen kako bi snimali ponašanje vode na niskim temperaturama i otkrili dve različite molekularne strukture, od kojih je svaka predstavljala drugačiju tečnu fazu.

Većina leda u Sunčevom sistemu ne postoji u čvrstom, kristalnom obliku kakav viđamo u zamrzivaču. Led je zapravo amorfan i postoji u dve faze – fazi niske i fazi visoke gustine.

Poslednje istraživanje objavljeno u časopisu “PNAS” ukazuje da tečna voda može da postoji u dve faze, baš kao i led.

Novo otkriće sugeriše da je voda na sobnoj temperaturi zapravo u stanju “neodlučnosti”, jer se naizmenično prebacuje između dve potencijalno tečne faze.

Ali ni to nije sve.

Voda ima još par ludih osobina.

Recimo trebalo bi da znate da se voda ponaša potpuno drugačije od svih nama poznatih hemikalija. Na primer jedan od osnovnih principa materije je da se tečnosti skupljaju kada se hlade. To se dešava zato što se molekuli približavaju jedni drugima na nižim temperaturama. I zato sve postaje tvrđe kada je hladno.

Ali ne i voda.

Voda se širi kada se zaledi. Zato će vam flaša piva pući ako je zamrznete. A zato i led pluta. Sasvim suprotno od logike, led je lakši od svoje tečne verzije.

Zašto se to dešava, već vas vidimo kako se pitate?

Nemamo pojma. Niko nema pojma, a naučnici su praktično odustali od pokušaja da to objasne još pre par stotina godina.

Ima i još stvari koje ne razumemo ali baš ni malo. Recimo zašto je led klizav.

Takođe, vrela voda se brže smrzava od hladne. To se zove Mpemba efekat, a otkrio ga je student iz Tanzanije Erasto Mpemba 1969. godine. Inače, niko ne zna ni zašto je to tako…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime