Putovanja
Da Beograđani što više putuju! Šengenski zid je pao, pa sad preostaje da konačno počnemo da putujemo. To podrazumeva i da nam, pre svega, skoči standard i da malo više radimo i kao posledica toga – više zaradimo. Onda nije nerealno da jednom mesečno za vikend skoknemo na neku destinaciju u Evropi, što u šoping, što u razgledanje. Konačno su u Srbiji počele da rade loukost aviokompanije, pa bi cela akcija oko organizacije putovanja trebalo da bude kudikamo jeftinija i lakša. Neki će da putuju na baš daleki put, a ko bude bio u prlici neka u junu obavezno ode na Svetsko prvenstvo u fudbalu Južnu Afriku, pamtiće to verovatno celog života!

Sport
Da fudbaleri Srbije uđu u polufinale Svetskog prvenstva (ako može dalje – još bolje)! Jun i jul su meseci kada će Beograđani (osim malobrojnih srećnika koji će da otputuju u Južnu Afriku) da budu prikovani za male ekrane jer će Srbija da navija za orlove. Beogradski kafići će ponovo da budu puni i danju i noću, gledaće se četa Radomira Antića na Mundijalu. Mnogima će fudbal da pomogne da zaborave na svakodnevne probleme i kao u svakom hepiendu da na kraju Vidića i drugove sačekamo kod Skupštine grada!
Da košarkaši Srbije postanu prvaci sveta! Avgust i septembar nose drugi letnji izazov, kada će srpski basketaši da idu u Tursku na svetski samit košarke, da pokažu da je prošlo vreme kad smo gubili i od Angole. Duda Ivković je okupio mladiće kojima želimo da pokažu ostalim reprezentacijama gde se nalazi prava zemlja košarke. Na kraju zna se: ponovo na balkon Gradske skupštine!
Još kad bi Nole osvojio Vimbldon!…

Film
Da „Sveti Georgije…“ dobije Oskara! Smatramo de je konačno kucnuo čas da jedan domaći film slavi na svečanosti u Los Anđelesu. Najgledaniji sprski film u 2009. „Sveti Georgije ubiva aždahu“ je posle mnogo peripetija postao naš kanidat za najprestižniju svetsku filmsku nagradu. Osim toga, „Sveti Georgije…“ je i jedan od najskupljih ovdašnjih filmova svih vremena, pa ako je mogla partizanska „Neretva“ da opčini ceo svet zašto ne bi i srpska epopeja iz Prvog svetskog rata. Doduše, tu sad nisu Yul Brynner i Orson Weles, ali su učešće uzeli doajeni domaćeg glumišta: Bora, Laza, Gaga, Milena, Leka… uz mlade regionalne nade Natašu Janjić i Milutina Milošević, možda daju nadu reditelju Srđanu Dragojeviću i scenaristi Dušanu Kovačeviću da se otvore gvozdena vrata članova Američke filmske akademije.

Ekologija
Da svaki Beograđanin zasadi drvo ili bar jednu biljku! Ova želja ne zavisi od više sile već isključivo od dobre volje svakog žitelja našeg grada. Potrebno je da malo mislimo na grad u kom živimo i da se, koliko-toliko, potrudimo da udišemo čistiji vazduh. Ko ima dvorište eto idealne prilike da zasadi drvo, ko nema avliju neka prošeta do prve zelene površine, nađe mali deo na zemljici i zasadi neku biljku. Garantujemo da ćemo svi da se osećamo mnogo zdravije i mentalno i fizički!

Kapitalne građevine
Da Beograd dobije još jedan most! Posle savskog mosta preko špica Ade Ciganlije, koji je u izgradnji, postoje realni izgledi da se zameša i prvi beton za most Borča-Zemun. Gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da je izvesno da kineski investitori krenu u izgradnju drugog beogradskog mosta preko Dunava tokom 2010. tako da očekujemo da reč prvog čoveka prestonice bude ispunjena.
Da počne izgradnja metroa! Teški ili laki metro svejedno, ali neka bar prva lopata označi početak radova. Ukoliko se to ne dogodi postoji alternativa: naredne jeseni ćemo da dobijemo dvadesetak niskopodnih tramvaja koji će, ako ništa drugo, da malo ulepšaju vozni park javnog gradskog prevoza.

Bogati i slavni
Da Johnny Depp dobije srpski pasoš! Makazoruki pirat sa Kariba se odavno ustoličio na prestoničkoj umetničkoj sceni. Ulogom u filmu „Arizona Dream“ i svirkom u SKC krajem XX veka kada se na bini našao sa Jimom Jarmushom i grupom Partibrejkers, lepi Johnny je stekao kultni status među ovdašnjim življem. Krajnje je vreme da mu neko ponudi srpski pasoš ili bar beogradski apartman! Nije veliki trošak, a moći ćemo da ga svojatamo, što najviše volimo. Johnny Depp će ponovo posetiti Srbiju 13. januara kada će biti počasni gost Kustendorfa. Rezervna varijanta: Kusturica mu ponudi mokrogorsku kolibu, a država papire, pa bi Johnny mogao na vreme da se spakuje, povede suprugu Vanessu Paradis, ćerku i sina i postane srpski brend. U tom slučaju, mnoge pripadnice lepšeg pola bi se umesto urbanog vratile seoskoj zabavi, a turizam bi procvetao. 

Šoping manija
Da u Novoj godini Beograd postane centar povoljne kupovine! Dok je domaće modno tržište zaposela kineska roba, ostatak Evrope se već uveliko oblači u „H&M“. Više im se isplati da kupe novi komad odeće nego da peru stari veš dvosatnim mašinskim programima. Kada se radi o opremanju kuće povoljnim nameštajem, ponuda je oskudna. Dugo se priča o dolasku firme „Ikea“ na naše prostore, ali je ideja i dalje samo fikcija. Mnogi bi želeli da se u 2010. švedski brend zaista pojavi na našim prostorima. Ne bi samo došlo vreme povoljnije kreativnijeg opremanja stanova, već bi životni stil bio promenjen u korenu! Ne bismo morali više decenijama da se izležavamo na istim garniturama čiji dezeni zastarevaju i mehanizmi propadaju. Buduća pokolenja u školskim sastavima ne bi pisala da vole da idu kod bake zato što sve miriše i izgleda rustično kao i sama staramajka. Odličan dizajn, povoljne cene i prosečan kvalitet će nam dozvoliti da enterijer češće osvežavamo pristojnom svotom novca. Švedski brendovi, okupirajte nas!

Muzika
Da postanemo još značajniji muzički centar! Beograd može da se pohvali da je od 2003. kada je muzički zid konačno pao, ugostio veliki broj svetskih zvezda. Metallica, Deep Purple, Pink… otvorili su kapije glavnog grada drugim još popularnijim sviračima. Uživali smo u svirkama The Police, ZZ Top, Madonne, The Rolling Stones… Ovdašnja publika često ume da bude zahtevna i džangrizava pa su česti komentari da u Beograd dolaze samo bivše zvezde i muzičari koji su prevalili šestu deceniju. Zato želimo da se u halama i stadionima tokom 2010. čuju i melodije najaktuelnijih i najtraženijih grupa – Coldplay, The Killers, Guns’n’Roses, kao i ekscentričnog Robbyja Williamsa. Zahtevni Beograđani bi možda počeli više da cene svoj grad kao značajan muzički centar na koncertnoj mapi sveta.

Zabava
Da budemo među milionima ljudi koji su dinosauruse videli uživo! Najveći evolutivno-zabavni spektakl u 2010. već je najavljen. Pred publikom Beogradske arene od 9. do 11. aprila odigraće se istorija sveta: cepaju se kontinenti, suve pustinje nestaju pred bujnim zelenim prerijama, nastaju snažni okeani iz vremena Jure, vulkani grme a šume gore u požarima, i na kraju ogromna kometa pogađa zemlju i izaziva uništenje dinosaurusa.
Od početka američke turneje u julu 2007. za svaki šou „Šetnja sa dinosaurusima“ sve karte su rasprodate i oboreni su svi rekordi zarada! Najveći dinosaurus koji će se prošetati Arenom visok je oko 12 metara a dugačak oko 18,5 metara, od nosa do repa. U novoj godini svim čitaocima želimo da se prošetaju sa stvorenjima starim više od 200 miliona godina.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime