Novi virus se pojavio u Kini i problem je što se ne zna šta je u pitanju. Odnosno, doktori su sigurni da nije SARS, baš kao ni drugi poznati virusi koji imaju slične simptome poput adeno virusa.

Associated Press piše da je do 5. januara registrovano 59 slučajeva zaraženih i svi dolaze iz Wuhana, glavnog grada provincije hubei. Simptomi podrazumevaju groznicu i probleme sa disanjem. Kod nekoliko pacijenata javila se i teška infekcija pluća a neki su u veoma ozbiljnom stanju.

Doktori pretpostavljaju da je u pitanju novi virus u Kini, ali ne znaju koji.

“Mogu da pretpostavim da je u pitanju novo oboljenje i da niko na zemlji nije prošao kroz ovo”, rekao je Leo Poon sa Univerziteta Hong Kong.

Pomalo je zabrinjavajuće da su kineske vlasti zabranile hashtag #WuhanSARS, pa zapadni mediji sumnjaju da je možda ponovo u pitanju SARS ali da Vlad sve pokušava da zataška. Takođe, sprovode se kontrole na granicama, a strahuje se da bi masovna putovanja i okupljanja uoči proslave Kineske nove godine mogli da pogoduju širenju virusa, piše Guardian.

Ipak, dobre vesti su da izgleda nema zaraženih doktora i medicinskih radnika, što bi trebalo da ukazuje da se virus ne širi tako lako sa čoveka na čoveka. Epidemiolozi ističu kako su virusi koji se prenose sa životinja na ljude mnogo manji rizik, odnosno donose mnogo manju verovatnoću pandemije i globalnog širenja.

Da je u pitanju baš takva bolest, odnosno da je na ljude prešla sa životinja, ukazuje podatak da su svi oboleli povezani sa pijacom u Wuhanu. Wuhan se nalazi u centralnoj Kini, zapadno od Pangaja i južno od Pekinga.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime