Evo novih dokaza u korist vegetarijanaca. Kada bi svi ljudi na svetu odjednom prestali da konzumiraju meso izgleda da bi to vodilo do nekoliko miliona smrti na planeti manje godišnje do 2050. godine.

Uz to bi se značajno usporile klimatske promene i globalno otopljavanje.

Novo istraživanje objavljeno u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America zaključuje da ono što jedemo u velikoj meri utiče na naše zdravlje ali i na planetu.

A naučnici su onda proučavali četiri modela ishrane – uobičajeni, vegetarijanski, veganski i zdravu ishranu uz opšte smernice o preporučenim količinama voća i povrća i ograničenim unosom crvenog mesa, šećera i kalorija.

Onda su otkrili da bi čak i ishrana u skladu sa tim smernicama mogla da spreči 5,1 miliona smrti godišnje sve do 2050.

Veganska ishrana, koja isključuje konzumaciju svih životinjskih proizvoda uključujući jaja i mleko, spasila bi od smrti čak 8,1 miliona ljudi. Ovaj način ishrane bi usporio klimatske promene za čak 70 posto.

Takođe, promene ishrane uštedele bi od 700 milijarda do 1000 milijarda dolara na godinu za lečenje.

Naučnici kažu da bi se tri četvrtine svih koristi proizašlih iz takvih promena prehrane ostvarile u zemljama u razvoju, a ako bi se merio učinak po glavi stanovnika on bi bio najveći u razvijenim zemljama gde se jede najviše mesa i gde je najprisutniji problem gojaznosti.

Zaključak istraživanja je da se ne očekuje od svih da postanu vegani ali da zdravija i ekološki održivija ishrana mogla da bude korak u pravom smeru.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime