Teorija da je univerzum samo veliki hologram, odnosno simulacija, uopšte nije nova. A sada imamo i nove dokaze koji bi to mogli da potvde.

Astrofizičari koji proučavaju pozadinsko kosmičko mikrotalasno zračenje, odnosno energiju koja je ostala nakon Velikog praska (Big Bang) otkrili su znatnu količinu dokaza da je svemir u kome živimo zapravo hologram. U najmanju ruku, za ovu egzotičnu teoriju postoji ista količina dokaza kao i za tradicionalnu ideju svemira kakvog poznajemo, tvrde astrofizičari sa Univerziteta u Southamptonu, koji su sarađivali s kolegama iz Italije i Kanade.

Da je svemir samo uverljiva projekcija, poput recimo 3D projekcije filma u bioskopu u kojoj percipiramo dubinu, iako znamo da ona dolazi zapravo s ravnog ekrana, ideja je koja potiče iz 90-ih godina 20. veka. Ta teorija sugeriše da je sve što vidimo i percipiramo kao 3D stvarnost kao i vreme, zapravo na granicama ravne površine.

“Zamislite da sve što vidite, osećate i čujete u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena), zapravo proizlazi iz ravne, dvodimenzionalne površine. Ideja je slična običnim hologramima, gde je trodimenzionalna slika upisana na dvodimenzionalnu površinu, poput holograma na kreditnoj kartici”, ističe Kostas Skenderis, profesor matematike Univerziteta Southampton, a objavljuje Independent.

“Ipak, u ovom slučaju je reč o kodiranju čitavog svemira”, dodaje Skenderis.

To istraživanje moglo bi ujediniti dva centralna dela našeg razumevanja fizike – teoriju relativiteta koja objašnjava stvari na najvećoj skali i kvantnu teoriju, koja objašnjava stvari na najmanjem nivou.

“Holografija je ogroman skok napred u načinu na koji razmišljamo o sastavu i postanku svemira. Naučnici već decenijama rade na spajanju teorije relativnosti i kvantne teorije, a neki veruju da koncept hologramskog svemira ima potencijal da pomiri te dve teorije. Nadam se da će nas ovo istraživanje dovesti korak bliže tom cilju”, zaključio je Skenderis.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime