Osnivač i vlasnik kompanije SpaceX, Elon Musk, nedavno je objavio suludo ambiciozne planove za naseljavanje Marsa. A ovog vikenda je otkrio do sada nepoznate detalje.

Musk je na Reeditu odgovarao na pitanja o tehničkim pojedinostima odlaska na Crvenu planetu,i govorio o materijalima koji će biti korišteni u misijama. Opisao je i karakteristike rakete i letelice za ljudsku posadu.

“Iako još uvek nemamo sve detalje, plan izgleda ovako: Poslaćemo skautske misije ‘Dragon’ kako bismo naučili da sletimo bez kreiranja kratera i kako bismo otkrili najbolji način prikupljanja vode. Nakon toga idu brodovi ‘Heart of Gold’ koji će na Mars preneti opremu potrebnu za izgradnju lansirne rampe. Prve ljudske misije imaće zadatak da izgrade osnovnu bazu i kompletiraju lansirnu rampu. Pokušaćemo da udvostručimo frekvenciju putovanja na svakih 26 meseci, sve dok grad na Marsu ne postane samoodrživ.”

Musk takođe objašnjava da će se većina industrijskih operacija na Marsu odvijati ispod površine, dok bi ostatak kolonizatora boravio na površini pod kupolama napravljenim od stakla i ugljeničnih vlakana. Brod koji će služiti za prevoz tereta i kolonizatora nosi ime Interplanetary Transport System ili ITS i imaće 42 raketna motora.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime