Business & Shoping

Novi Beograd je godinama smatran spavaonom grada, gde je stotine hiljada ljudi posle posla dolazilo da prespava bez ikakvih mogućnosti za kulturnim ili socijalnim aktivnostima. E pa, ovakva slika se ubrzano menja, a pokretač će izgleda biti niko drugi do velike kompanije koje svoja sedišta prebacuju sa ove strane Save. A kako para vrti gde burgija neće, ili u ovom slučaju gde je novac tu je i kultura značajan deo društvenog života grada počeo je da se prebacuje na Novi Beograd. Instant Business & Shoping vodič izgleda ovako. Parking! Prvi problem, zbog koga je svako ko je u toku dana pokušao da kolima dođe do centra grada proklinjao trenutak kada mu je ova ideja pala na pamet bio je jedan od presudnih argumenata za preseljenje mnogih kancelarija i trgovinskih centara. Mogućnosti za kupovinu su ovde zaista bogate, a tu su: upravo otvoreni Delta City, Merkator, Metro, Tempo (i to najveći do sada), Idea, Innocentar…

Što se tiče poslovnih centara, pored starih favorita poput Genexa ili Sava centra, tu su još i Ušće, koja će po svemu sudeći dobiti i kulu bliznakinju, a ceo region od Deltine poslovne zgrade, Arene pa do Opštine postaje ekskluzivna lokacija koja po strukturi klijentele sve više podseća, pa recimo na Londonski Soho.

 Eating & Drinking

Kao i većina socijalnih aktivnosti na Novom Beogradu Eating & Drinking se po lokacijama mogu podeliti na Dunavske, Savske i centralno-kontinentalne. Na savskom keju se nalazi skoro bezbroj splavova, a mi izdvajamo pre svih Cruise. Ovde se prave najbolji kokteli u gradu, ambijent je više nego opušten, a od je u ponudi i vrhunska hrana. Usluga je za svaku pohvalu, a tu su i posebne pogodnosti za redovne posetioce. Pored ovog, već legendarnog mesta, na savskom keju je ponuda tolika da će svako pronaći ponešto za sebe, bilo da ste student neke od umetničkih akademija, propali dizelaš iz nekog od predgrađa, mladi japi ili dečko iz bloka. Sa druge strane, na Dunavu je situacija nešto homogenija, pa se većina mesta kod Hotela Jugoslavija prilagodila nešto, pomalo banalizovano rečeno, imućnijoj klijenteli, a mi ističemo Monzu i Amsterdam gde je prilično prijatno. Bliže centru Zemuna nalazi se odličan Balkan Ekspres, sa vrhunskom kuhinjom i fantastičnim pogledom na Dunav i panoramu Beograda, kojim se može pohvaliti i restoran Gardoš. On je smešten odmah pored kule Sibinjanin Janka i zbog velike bašte idealan je za letnje akcije. Nešto niže su još neka kultna mesta poput, sada renoviranog Šarana i sasvim jedinstvene Reke gde će i pored toga što nećete pronaći neke specijalitete (osim riblje čorbe i salata), nezaboravan ambijent učiniti da se ovom mestu ponovo vratite.

Dodajmo još da se u Mekrator centru nalazi odlična i jeftina menza, a ko voli kafane u soc-realističnom fazonu tu su Sutjeska pored zgrade B92 ili Vojvodina u tržnom centru kod starog Merkatora. Od brze hrane, pored tri McDonald’s restorana, na Novom Beogradu su još i Perper centrala sa nacionalnom kuhinjom, a odličnu kinesku klopu pronaćićete u Ludoj kući koja radi dostavu, a hrana se može pokupiti i sa lica mesta.

 Clubbing & Concerts

 Koliko god neki od nas voleli ovu stranu velikog grada, novobeogradski Clubbing nije toliko raznovrstan. Ali, kako nije važan kvantitet već kvalitet i ovde ima nekoliko must-go mesta za izlazak. Pre svega mislimo na splavove kod starog tramvajskog mosta. Sound ili Freestyler su već desetak godina omiljena letnja mesta gradske klaberske ekipe, a od skora su tu još i neki nimalo naivni igrači. Na velikom šlepu nalazi se klub Povetarac na kome se okuplja beogradski urbani krem. Od ove zime je funkcionalna i unutrašnjost šlepa, čime i ovaj deo grada dobija svog konja za sezonsku clubbing trku. Od većih prostora tu je Posejdon, koji se nalazi u zgradi starog sajmišta. Uz odlično ozvučenje, ovde su bili neki od boljih eventova u predhodne 2 godine.

Koncertni potencijali Novog Beograda su prilično dobri, pa se pored starih dobrih Sava centra i Hale sportova, oni sada održavaju i u ogromnoj Areni i tek završenoj sajamskoj hali Expo. Naravno, ne zaboravimo i Ušće, kao ultimativnu lokaciju za narodne praznike u vidu turbo narodnjačkih koncerata ili istih takvih mitinga.

 Living & Chill out & Sport

Evropski trend porodičnog bežanja iz centra grada polako dolazi i kod nas. Sve više porodica traži alternativu zadimljenom, natrpanom i bučnom centru. Novi Beograd je logičan prvi izbor. Široki bulevari, parkovi, čist vazduh i okruženje prilagođeno deci i odraslim željnim sporta ili kulirnja su opasni argumenti u korist ovog dela grada. Obe reke pružaju pregršt mogućnosti za šetnje, vožnje biciklom ili na rolerima ili jednostavno čiliranje. Kako smo već ustanovili da se i kulturni događaji sele sa ove strane reke, Novi Beograd zbog brojnih pogodnosti polako postaje eksluzivna lokacija. Imajući u vidu sve navedeno, ali i da se do centra grada, čak i autobusom, stiže za desetak minuta predlažemo da prodate babinu njivu i uložite u neku nekretninu na Novom Beogradu, što mnogi naši prijatelji iz zapadne Evrope upravo i rade.

Museums & Culture

Ovde dolazimo do najvećeg izazova za svaki grad, test nad testovima koji razdvaja provinciju od metropola. Naravno, za samo srce kulture, muzeje, galerije i umetničke ateljee potrebno je vreme, pa ćemo u ovim kategorijama Novom Beogradu ipak pružiti još par godina da se pokaže u pravom svetlu. Trenutno, stanje je ovakvo. Pre svega, na Ušću se nalazi veliki i poštovani Muzej savremene umetnosti, koji u jedinstvenom ambijentu često organizuje vrhunske izložbe ali i druge art događaje. Kao izložbeni prostor mogu se iskoristiti Sava Centar i određene prostorije poslovne zgrade Ušće, a tu je i Opština Novi Beograd unutar koje se nalazi i velika sala. Ovde se između redovnog “svečanog ispraćaja vojnika na odsluženje vojnog roka”, ponekada održavaju i neke druge “kulturno-umetničke” manifestacije. Na starom sajmištu je od vajkada umetnička kolonija sa mnogim ateljeima, a u Zemunu je Madlenijanum, kao i nekoliko malih ali interesantnih galerija i izložbeno-prodajnih prostora umetničkih predmeta. Poseban biser, koji pruža neograničene mogućnosti je otvorena scena na Gardošu, gde se preko leta održavaju predstave, i koja, pošto joj je pristup sasvim slobodan, samo što ne kaže: “Molim vas organizujte ovde amaterski performans za bar 200 ljudi”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.