Da li ste čuli za pokret – Nova Godina bez poklona? On nije baš nov ali je vrlo zanimljiv koncept, pogotovo u moderno doba.

Nastao je još šezdesetih godina u Severnoj Americi kao reakciju na komercijalizaciju Božića. Pokret se onda proširio po svetu a danas je važniji nego ikada iz nekoliko razloga.

Recimo, uštedećete novac, što je uvek dobro. Takođe, nećete jurcati pred praznike i suočavati se sa stresom zbog gužvi, haosa u saobraćaju, cena, potrage za pravim poklnom. Takođe, sumanuta kupovina stvari koje nam u stvari nisu neophodne je veoma loša i za našu planetu.

Prema poslednjem istraživanju portala Bankrate polovina ispitanika danas oseća pritisak da za praznike na poklone potroši više nego što ima ili želi. Roditelji će osećati najveći pritisak za kupovinu dečijih poklona.

Kada su ispitanicima predstavljene opcije koje bi mogle da smanje finansijski stres, većina bi najradije izabrala ideju davanja poklona samo njihovoj neposrednoj porodici.

Onda su na listi pravljenje poklona, ili poklanjanje polovnih stvari. Najmanje popularan izbor je bio odustajanje od poklona.

Psiholozi se slažu da je to posledica pritiska sredine da pokloni moraju da se kupe i budu skupi, po svaku cenu.

Dakle, šta mogu da budu alternative sumanutoj novogodišnjoj potrošnji?

Možete da se porodično dogovorite da sasvim izbacite poklone.

Ako vam je to ipak previše, možete da dogovorite određeni budžet za poklon svakome i uštedite novac.

Možete da se dogovorite da svi pravite poklone jedni drugima. Ideja na netu imate pregršt i mnogi će se obradovati rukotvorinama dragih osoba. Možete da štrikate, pravite stvari od drveta i papira, pišete…

Takođe, novac za poklone možete da potrošite i na putovanja ili na nešto drugo. Recimo na pomoć onima kojima je novac veoma potreban.

Naravno, odlična je ideja i poklanjanje polovnih stvari. To što na neku praksu nismo navikli, samo zato što većina ljudi to ne radi, ne znači da je ideja pogrešna…

Pročitajte i:

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019
Najbolja putovanja za Novu godinu 2019
Jeftini pokloni za Novu godinu 2019
Najbolji pokloni za Novu godinu 2019
Haljine za Novu godinu 2019
Novogodišnje zimske 2019 rasprodaje
Novogodišnji pokloni za decu (2019)
Kupovina novogišnje jelke
Kako okititi jelku?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime