Sve više ekonomista ukazuje da nam stiže nova ekonomska kriza koja će biti puno gora od prethodne. Zapravo mogla bi da bude toliko loša da će se sve promeniti.

Kažu da će nova kriza početi najkasnije 2020. godine, a kao najvažnije uzroke nove recesije navode preveliki javni dug SAD i trgovinski rat predsednika Donalda Trumpa sa Kinom, Meksikom, EU i Kanadom

Najveće svetske ekonomije nalaze se na tankom ledu, zbog čega nemaju mogućnost uvođenja fiskalnih, monetarnih i hitnih mera za borbu protiv nove globalne krize. Ona će zato biti gora i trajaće duže od one koja je 2008. godine uzdrmala ceo svet.

Nova ekonomska kriza ovog će puta krenuti iz SAD i mogla bi da ugrozi liberalnu demokratiju, što bi moglo da dovede do sloma svetskog poretka kakav poznajemo.

Američki ekonomista Martin Feldstein upozorava da Amerika kao vodeća ekonomska sila više nema mogućnost da preokrene neželjene ekonomske tokove.

“Na pragu smo nove recesije i kad ona dođe, biće dublja i trajaće mnogo duže nego one iz prošlosti. Nažalost, nemamo strategiju da to sprečimo. Nova kriza biće gora od velike depresije iz 19. veka i one iz tridesetih godina 20. veka.”

Nouriel Roubini, profesor ekonomije koji je predvideo i prošlu ekonomsku krizu, kaže da će nova početi najkasnije 2020. godine.

1 KOMENTAR

  1. Amerikanci su to znali pa su zato Trampa i doveli na vlast. Njegov je zadatak da sačuva SAD koliko je moguće od te nove ekonomske krize na račun ostalog sveta.No, kasno su se setili jer su Kinezi i Rusi isto to uočili i preduzeli su ogromne napore da u međusobnoj saradnji sačuvaju svoje zemlje od ekonomske krize i da spreče da se SAD spašava na njihovim leđima.Normalno to niko neće reći zbog javnog mnenja…..

Comments are closed.