Tim UN Women u Srbiji je zajedno sa kompanijom IKEA, organizacijom Mikser i Ministarstvom zaštite životne sredine pokrenuo kampanju #NosimSvojuBocu kojom se svi pozivaju da se već danas odreknu upotrebe jednokratnih plastičnih flaša i umesto toga uvek nose svoju bocu.

Prema nacionalnom istraživanju “Upravljanje otpadom u domaćinstvima u Srbiji” koje su sproveli UN Women i Ministarstvo zaštite životne sredine, plastična ambalaža čini ¼ otpada u našim domaćinstvima, dok su među ambalažom najzastupljenije jednokratne plastične flaše koje svi svakodnevno koristimo.

Istraživanje, koje je predstavljeno u petak 22. februara u Marsh Open Space-u u Cetinjskoj, sprovedeno je sa ciljem procene ponašanja i stavova građana Srbije po pitanju odnosa prema životnoj sredini i tretiranju otpada i reciklaže, kao i uočavanja sličnosti i razlika u stavovima muškaraca i žena na ove teme. Ispitan je postojeći odnos i navike u upravljanju otpadom na nivou domaćinstva, kao i stavovi i spremnost za unapređenje navika, uključujući i reciklažu. Poseban fokus studije bio je na ženama, imajući u vidu njihovu ulogu u domaćinstvu, ali i u usvajanju pozitivnih navika u zaštiti porodice i životne sredine.

Nalazi istraživanja govore i o spremnosti građana da menjaju svoje dosadašnje navike, uprkos tome što nemaju uvek informacije i infrastrukturu za odvajanje otpada. 33% domaćinstava u Srbiji već odvaja otpad za reciklažu (13% potpuno odvaja otpad, 20 % odvaja delimično), a 62% građana kaže da su smanjili upotrebu plastičnih kesa od kada je uvedena praksa naplate u supermarketima. U svojoj spremnosti da menjaju svoje, ali i tuđe navike, prednjače žene. Čak 77% žena odgovorilo je pozitivno na pitanje da li su spremne da menjaju svoje navike, a na isti način je odgovorio 67% muškaraca. Ukupno 55% žena takođe podstiče druge da usvoje pozitivne svakodnevne prakse, što čini i 48% muškaraca.

O značaju partnerstva i motivima za izradu studije, prisutnima su govorili šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović i pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srbije Filip Abramović, nakon čega su detaljne rezultate istraživanja predstavile ekspertkinja za rodnu ravnopravnost Natalija Ostojić koja je u ime kancelarije UN Women Srbija predvodila projekat istraživanja i stručnjakinje Milena Zindović iz udruženja Pametni grad i Maja Lalić iz organizacije Mikser, obe aktivistkinje Ženskog arhitektonskog društva, dok je specijalista za održivi razvoj kompanije IKEA, Hrvoje Dragušica predstavio rešenja za smanjenje i bolje upravljanju otpadom koje svako može primeniti u svom domu.

Preuzmite istraživanje u celosti na ovom linku.