Noć veštica 2018 se približava. To znači da ćete videti maskirane klince po ulicama, stiže nam kultni horor film a dobar je trenutak da planirate putovanje ili šoping. Krenimo redom.

Noć veštica se obeležava 31. oktobra svake godine. Reč Halloween na Engleskom ima poreklo u rečima”All-Hallows-Evening” što znači  – veče uoči crkvenog praznika Svih svetih.

Noć veštica 2018 – Da li zaista nije srpski praznik?

noc-vestica-2018

Niko nije baš sasvim siguran kako je Noć veštica ili Halloween nastao, ali se obično smatra da potiče iz Evrope i starih Keltskih običaja. Oni su 1. novembra slavili početak Nove godine a verovali su i da se mrtvi tada vraćaju na Zemlju. A mrtve baš ne želite da sretnete. E pa Kelti su setili da se sakriju od mrtvih i preruše se. Odatle običaj maskiranja za Noć veštica. Takođe, ostavljali su mrtvima hranu ispred kuće kako bi otišli u miru. Zato klinci idu od vrata do vrata prerušeni i traže slatkiše.

noc-vestica-2018

Zanimljivo je da i pravoslavne i katolička crkva sa gnušanjem danas odbacuju Noć veštica. Ali je i još zanimljivije da postoje slični praznici koje obeležavaju Hrišćani obe crkve i to u slično vreme.

Recimo praznik Svih svetih, kada se slave svi sveci, kako oni koje je crkva službeno proglasila svetima, tako i oni za koje se veruje da su sveti.

Katolici ga slave 1. novembra, a u pravoslavnim crkvama ovaj se praznik slavi prve nedelje po Duhovima. Svi sveti je praznik posvećen upravo – mrtvima.

Takođe, ako ste nekada bili na groblju, znate da se tamo često jede, upravo u znak poštovanja prema – mrtvima.

Ni to nije sve.

U skoro svim slovenskim zemljama ostalo je predanje o Belim pokladama. U nekim selima se i dalje ovaj praznik obeležava.

Poklade su se širom Srbije slavile prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani nekad darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima.

Verovalo se i da se u to vreme povećava opasnost od zlih sila i veštica.

Dakle, fantastično je koliko smo mi svi u Evropi povezani zajedničkom kulturom i istorijom i koliko su naši običaji, iako na prvi pogled drugačiji, zapravo vrlo slični.

Noć veštica 2018 – Sečenje bundeve

noc-vestica-2018

Tradicija sečenja bundeve u strašna lica potiče iz 16. veka. Legenda kaže da je kovač Jack prvi isekao bundevu, ali ubrzo je umro. Kako ga nisu primili u Raj zbog grešnog života, probao je pakao ali a ni đavo nije hteo da ga pusti pošto je i njega prevario.

On mu je ipak dao malo žara koji je onda stavio u svoju bundevu.

Tako je ona postala simbol proklete duše koja se vraća u svet živih.

A kako da isečete bundevu?

Vrlo lako!

Prvo kupite jednu lepu i okruglu na pijaci ili u prodavnici. Bundeve stvarno nisu skupe pa neće biti veliki trošak.

Isecite gornji deo bundeve nožem i kašikom, izvadite semenke kroz rupu koju ste upravo izbušili.

Flomasterom iscrtajte oči i usta.

Možete i na netu da nađete pregršt crteža, šema i ideja pa potražite inspiraciju ili ga čak odštampajte kao mustru.

Onda sve isecite nožem i unutra ubacite svećicu.

Noć veštica 2018 – Danas

Danas se Noć veštica slavi na različite načine. Obično se organizuju maskenbali, umetnici slikaju strašne motive i rezbare se bundeve u jeziva lica i motive. A deca se prerušena u strašne maske šetkaju po kraju tražeći slatkiše. I to uz uzrečicu” Trick or treat” odnosno Časti ili ćeš nadrljati.

Obično se gledaju strašni filmovi i organizuju putovanja do jezivih destinacija. Recimo brojne agencije vas vrlo povoljno vode na turu Grofa Drakule u Rumuniju i Transilvaniju.

Ove godine stiže i deveti nastavak kultnog filma Halloweeen, koji je u velikoj meri i doprineo globalnoj popularnosti praznika.

Zanimljivo je da se vraća originalna postava i svi se slažu da će film biti fantastičan. Ovih dana stiže i u domaće bioskope.

I za kraj, ne zaboravite da će i prodavci pokušati da iskorite popularnost praznika pa vas čeka razna dekoracija uz prepoznatljive motive, ali i rasprodaje. One će poslužiti kao priprema za ipak mnogo veće popuste koji vas čekaju uskoro – za ozloglašeniiiii Crni petak 2018  buahahahahahahha.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime