Nivo mora će u budućnosti dalje rasti izazivajući visoke plive i poplave. Sredinom 2030. godine čak ni mesec neće nas spasiti od poplava jer će nivo mora rasti na gotovo svim obalama, piše forbes.com.

To je zaključak istraživanja naučnika sa University of Hawai.

Prema rezultatima istraživanja, 2030. godine klimatske promene će se pogoršati i nivo mora će dodatno porasti. I sada je situacija prilično loša u mnogim gradovima na američkim obalama Atlantika i Zaliva. Tako je 2019. godine bilo u tom regionu preko 600 poplava plima.

A sredinom 2030. biće plime i oseke koje češće premašuju poznate pragove poplava u zemlji. Poplave će biti u sezonskim periodima i trajaće mesec dana i više.

U istraživanju se ne govori o uraganskim olujnim udarima već o poplavama plimama. Ako one traju deset puta mesečno preduzeće ne može da radi sa parkingom pod vodom, navode primer istraživači. Ljudi ostaju bez posla jer ne mogu da rade zbog poplava.

Podseća se da je topljenje ledenih pokrivača, kao i zagrevanje morske vode dovelo do globalnog povećanja nivoa mora na oko 21-24 cm od 1880. godine, pri čemu se trećina desila samo u poslednjih 25 godina.

Zaključuje se da će se zbog kombinacija mesečevog gravitacionog povlačenja, porasta nivoa mora i klimatskih promena i dalje pogoršavati obalne poplave širom sveta.

Ova istraživanja naučnika pomažu da se planira zaštita i sprečavanje štete po životnu okolinu i život i rad ljudi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime