Nivo globalnog zagrevanja i kako ga sprečiti – naučnici imaju predloge ali je pitanje koliko će ih zvaničnici u pojedinim zemljama prihvatiti.

Prema izveštaju UN svet će, ako se ništa ne preduzme, premašiti nivo globalnog zagrevanja koji je ustanovljen Pariskim sporazumom. Ovaj sporazum je i ustanovljen da bi ograničio zagrevanje na 2 stepena celzijusa. Naučnici tvrde da će svet biti topliji za čitavih 6 stepeni do kraja ovog veka.

Efekat staklene bašte trenutno je malo pao jer su smanjena putovanja zbog pandemije covid 19, kao i industrijska proizvodnja, trošenje goriva.

Podseća se da mnoge vlade rade upravo suprotno od onoga što je potrebno za spas planete. Pomažu merama eknomske pomoći zagađivačima, onima koji se bave proizvodnjom nafte, gasa, uglja, vazduhoplovnim kompanijama. A trebalo bi da ulažu u zelene energije.

Potrebno je finansirati obnovljive energije, transport, nisko ugljenične zgrade, pošumljavanje, piše gizmodo.com.

Stručnjaci smatraju da treba ukinuti subvencije za fosilna goriva i infrastrukturu za fosilna goriva, ukinuti postrojenja na ugalj, ukinuti emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

U izveštaju UN se ističe da je zagađenje ugljenikom 1% najbogatijih na svetu veće za čak 50% od najsiromašnijih.

“Elita će morati da smanji zagađenje najmanje za 30 puta da bi se ostvarili ciljevi Pariskog sporazuma,” rečeno je u Izveštaju.