Neverovatno otkriće skroz nepoznate mumije

U Egiptu

Španlski arheolozi otkrili su mumiju staru više hiljada godina u odličnom stanju. Mumija je pronađena u grobnici blizu Luksora, na jugu Egipta, saopštava egipatsko ministarstvo za zaštitu spomenika.

Mumija je pronađena blizu “Hrama milion godina” koji je sagradio faraon 18. dinastije, Tutmozis III (1479. – 1425. pre Hrista) na zapadnoj obali u Luksoru, koja je pravi muzej pod otvorenim nebom, 700 km južno od Kaira.

“Jako je lepa mumija, obložena lanom premazanim gipsom, u odličnom je stanju”, navodi se u saopštenju ministarstva. Mumija je pronađena u šarenom drvenom sarkofagu, u grobnici koja bi mogla da datira iz trećeg međurazdoblja (1075. – 664. pre Hrista) čiji je vlasnik najverovatnije velikodostojnik Amenrenef koji je nosio naslov “sluge kraljevske kuće”, navodi se u tekstu.

Obloga kojom je prekrivena mumija ima “brojne šarene ukrase i verske znake drevnog Egipta, kao što su prikazi dve božice Izide i Neftis s raširenim krilima i četvorice Horusovih sinova”, rekla je vođa istraživanja Myriam Seco Alvarez. Luksor, na jugu Egipta, grad s 500.000 stanovnika, poznat je po faraonskim hramovima na obali Nila.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *