Najpoznatije svetske građevine ne samo da privlače milione posetilaca, već imaju i zanimljive priče o tome kako su nastale i koje tajne kriju. Evo činjenica koje niste čuli.

Empire State Building, New York

Sigurno najslavnija zgrada u New Yorku je Empire State Building. Gradilo je  više od 3400 radnika, koji su nedeljno dizali 4 sprata. Cela zgrada je završena za samo 450 dana.

Ima 381 metar, a sve do 1972. godine bila je najviša zgrade na svetu. Za njenu izgradnju potrošeno je 40 miliona dolara, a danas vredi 637 miliona. Zgrada čak ima i svoj poštanski broj, a vrh zgrade je bio zamišljen kao mesto gde će se „parkirati“ cepelini. Ima 103 sprata ali poslednji je rezervisan samo za VIP goste.

Ajfelova kula, Pariz

Ajfelova kula je trebalo da se sruši. Nije ni bila zamišljena da ostane simbol Pariza već je privremeno podignuta za Svetsku izložbu. Građena je dve godina i to od 18.000 komada gvožđa. Ipak, sačuvana je zbog rata pošto je na vrhu bila radio antena. Ah da, Parižani su se bunili misleći da tako ružna stvar nije dobra za njihov grad.

Tadž Mahal, Agra

22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih vrsta kamena i 17 godina: toliko je bilo potrebno da se završi najslavniji mauzolej na svetu. Legenda kaže kako je Šah Jahan radnicima koji su radili na ovoj građevini, odsecao prste i ruke kako više nikad ne bi mogli da sagrade ništa jednako lepo.

Esteta čovek, šta ćete…

Fontana di Trevi, Rim

Svakog dana turisti ubace oko 3.000 evra u fontanu. Legenda kaže kako bacanje novčića preko levog ramena u fontanu garantuje povratak u Rim. Sav taj novac svakodnevno skuplja Caritas i donira ga u više od 200 zemalja širom sveta.

Sagrada Familia, Barselona

Najpoznatija crkva je životno delo Antonija Gaudija. Počela je da se gradi 1882. godine i još nije završena. Legendarni Gaudi na njoj je radio 40 godina, sve do svoj smrti. Očekuje se da bude završena 2025. godine.

Kip Slobode, New York

Kip slobode predstavlja poklon Francuske SAD. Koliko je veliki, govori podatak da je za put do Amerike rastavljen na 350 delova i prevezen brodovima.

Skulptura predstavlja rimsku boginju slobode. Kada bi ovaj kip nosio „cipele“ bio bi mu potreban broj 7801!

Ermitaž ,Sankt Peterburg

Jedan od najvećih i najlepših svetskih muzeja nalazi se u Sankt Peterburgu. U kolekciji muzeja je više od tri miliona dela. Kada biste kod svakog eksponata zadržali samo minut, trebalo bi vam 11 godina da obiđete sve.

Inače u muzeju je zaposleno i 60 mačaka koji ga čuvaju od miševa.

Krivi toranj u Pizi

Tokom devedesetih toranj se previše nakrivio pa je bio zatvoren.

Inženjeri su ga vratili u položaj koji je imao 1838. godine. Projekat je napravio arhitekta Michele Jamoilkovski, toranj je spašen, a cela operacija je koštala 25 miliona evra.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime