Tokom Drugog svetskog rata najveći ratni brod nacističke Nemačke Tirpitz nalazio se kod norveške obale i krio se u fjordovima.

Saveznici su ga danima tražili, ali im to nije baš išlo od ruke. Tirpitz je koristio teren kako bi se sakrio. Ali i ne samo to već i hemijsku maglu.

E pa sada je otkriveno kako su ostali tragovi koji se i danas vise. Hemijska magla nanela je veliku štetu okolnom drveću.

Claudia Hart sa Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu u Nemačkoj je pronašla tragove tokom analize borova u Kåfjordu u Alti.

Ona je skupljala jezgra drveta kako bi kreirala sliku klimatskih promena u prošlosti u ovoj oblasti. Otkrila je izostanak godova iz 1945. godine.

Ustanovljeno je da to ima veze sa brodom Tirpitz, koji je bio usidren u Kåfjordu, gde su ga napali saveznički bombarderi.

U arhivskim dokumentima se navodi da je brod ispustio hlorosumpornu kiselinu kako bi prikrio svoju poziciju.

“Smatramo da je to oštetilo iglice drveća, a bez njih je fotosinteza nemoguća pa ne mogu da stvaraju biomasu. Kod borova iglice traju od tri do sedam godina jer su zimzelene. Dakle, ako drveće izgubi iglice, treba mu dosta vremena da ih ponovo dobije”, izjavila je Hartl.

Tirpitz je oštećen u Kåfjordu, ali su saveznici nastavili potragu. Potopili su ga britanski avioni Lancasteri krajem 1944. godine u Tromsu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime