Zamislite samo što sve može da se pronađe na dnu reke koja vekovima protiče kroz naseljeni grad? Puno toga zanimljivog.

E pa sada možete da vidite i šta je to tačno zanimljivo i pronađeno na dnu reke jednog od najvažnijih gradova Evrope.

Arheolozi su imali jedinstvenu priliku da pretraže šta se sve nalazi na dnu kanala u Amsterdamu. Projekat “Below the Surface” (Ispod površine) je počeo 2003. godine kada je grad odlučio da isuši jedan od kanala po kojima je Amsterdam prepoznatljiv. Sve je urađeno zbog kopanja nove linije metroa.

Na dnu kanala i u mulju ispod je pronađeno čak 700.000 predmeta koji predstavljaju 700 godina istorije grada. Bili su tu i predmeti stariji od grada.

A sada je objavljena knjiga, snimljen je dokumentarac i najbolje – predstavljen je internet sajt na kome se nalazi katalog pronađenih objekata sa sve slikama.

Amsterdam je naseljen početkom prošlog milenijuma kada je velika poplava na ušću reke Amstel promenila okolni krajolik stvarajući pogodnu, stratešku lokaciju za grad.

Ubrzo je postao važno trgovačko mesto i luka. Urbani razvoj je počeo već do 1300 godine. Amsterdam je najveći grad u Holandiji dok se danas reka Amstel završava mrežom kanala dugačkim oko 100 kilometara.

Zanimljivo je da se među objektima pronađenim u kanalu nalaze i predmeti iz dalje prošlosti. Recimo kamene oštrice koje potiču iz 4200 do 2000 godine pre Nove ere.

Tu je grnčarija iz Srednjeg veka, noževi, vrhovi koplja, udice i novčići. Iz novije istorije dominiraju razne kartice, ključevi, pa čak i mobilni telefoni i oružje…

Ako pažljivo pogledate videteće i nekoliko novčića sa naših prostora… i sve je zapravo dokaz koliko smo svi u Evropi blisko povezani već vekovima.  Ovde vam je link sa slikama predmeta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime