Sever Evrope je zavejan, a meteorolozi kažu da je mart iza nas bio najhladniji u poslednjih stotinak godina. Ako ste se zapitali zašto je ovako hladno i čini se da zima još uvek nije prošla, evo odgovora na to piranje.

Naučnici kažu da se nešto čudno dešava sa Suncem! Prema aktuelnim satelitskim toplotnim kartama, Zemlja se nalazi otprilike na sredini februara!

Naučnici iza NASA-e kažu da je ovo trebalo da bude godina solarnog maksimuma, odnosno da dostigne vrhunac jedanaestogodišnjeg ciklusa solarne aktivnosti. Ali, već je april, a solarna aktivnost je veoma niska. I niko ne zna zašto.

"Nije kraj sveta i ne treba paničiti. Nije da je zvezda naglo počela da se gasi, ali ovakav fenomen nije viđen u istoriji čovečanstva“, kaže vodeći klimatolog Džon Varden.

"Solarna toplota je već trebalo da inicira početak prolećnog ciklusa, međutim nije. Prema aktuelnim satelitskim toplotnim kartama, Zemlja se nalazi otprilike na sredini februara. Još pokušavamo da shvatimo zašto se to događa, ali ne treba brzati sa zaključcima o ledenom dobu ili reći da su to nekakve posledice globalnog zagrevanja“, zaključuje Varden.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime