Kao da situacija na Bliskom Istoku nije već dovoljno komplikovana već su sada i zalivske zemlje iznenada uvele stroge sankcije protiv Katara.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su objavili prekid diplomatskih i drugih veza sa Katarom koga optužuju da podržava terorizam, Al kaidu, ISIS i Muslimansko bratstvo.

Kao poluostrvo Katar je sada praktično odsečen od kopna, a čak je zabranjen i sav avio prevoz, što je veliki problem za veliki Qatar Airways ali i druge zalivske prevoznike.

Stvar je toliko ozbiljna da bi politička kriza mogla da dovede do velikih promena u regionu.

Katar je odmah odbacio ove optužbe, ali je u prošlosti je već bio optuživan da finansira militante i teroriste širom regiona.

U Kataru je već zavladala panika pa su prodavnice ispražnjene. Oko 2,5 miliona stanovnika malene ali izuzetno bogate zemlje osetiće promene u snabdevaju namirnicama.

Neimenovani izvori rekli su da su UAE i Saudijska Arabija zabranile transport kamionima i praktično zatvorile granice.

Što Kataru ostavlja samo mogućnost da namirnice stižu morem, što bi moglo da potraje. Stvar olakšava Iran koji čija obala se nalazi na oko 50 Km od Katara i koji ima dobre odnose sa ovom zemljom. “Teheran može izvesti hranu Kataru morskim putem i ona može stići za 12 sati”, rekao je Reza Nourani, predsednik Iranskog saveza izvoznika prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Zanimljivo je da je Izrael podržao odluku zalivskim zemalja. Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Lieberman rekao je da “čak i arapske zemlje razumeju da stvarna opasnost u regiji ne dolazi od Izraela, jevreja ili cionizma već terorizma.”

U Kataru živi 2.4 milona stanovnika od kojih je 90 posto stranaca. Katar je odbio da se priključi Federaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata 1971. kada je stekao nezavisnost nakon 55 godina britanskog protektorata.

Porodica Al-Thani vlada zemljom od sredine 19. veka, a danas je Katar najbogatija zemlja sveta (BPD po stanovniku).

Ipak, zbog podrške Muslimanskom bratstvu u Egitpu i islamističkim pokretima u Tunisu, zatim palestinskom pokretu Hamas u Gazi, Katar je već izazvao prvu regionalnu krizu. Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su 2014. godine opozvali svoje ambasadore. Ipak, tada nisu prekinuli saobraćajne veze.

Ne zna se do kada će kriza trajati niti šta će se dalje dešavati…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime