Nešto čudno je snimljeno u centru naše galaksije i naučnici ne znaju šta je. Još 2020. prvi put je otkriven neobičan signal koji stiže od misterioznog, za sada nerazjašnjenog izvora.

Prema radu objavljenom u časopisu Astrophysical Journal, signal je neobičan na više načina. Pre svega, nije jasno odakle dolazi jer nije otkriven njegov izvor. Takođe, intenzitet mu se menja na nepravilan način. Uz sve, signali se emituju samo ponekada i to retko. A sve ovo je toliko neobično da nikada do sada ništa slično nije uočeno u poznatom svemiru.

Izvor zračenja nazvan je ‘Andyjev objekat’, po Zitengu Wangu sa Univerziteta u Sidneju kome je nadimak Andy, a koji je prvi otkrio ove radiotalase.

Naučnici su od 2020. u izvor uperili neke od najmoćnijih teleskopa koji postoje na Zemlji, ali nisu uočili ništa.

„Posmatrali smo sve druge moguće talasne dužine iz elektromagnetnog spektra, od infracrvenih i optičkih do rendgenskih zraka, i nismo videli ništa pa se čini da to zračenje nije u skladu sa bilo kakvom zvezdom ili objektom koji razumemo“, rekao je za New Scientist David Kaplan sa Univerziteta Wisconsin-Milwaukee.

Što god da jeste Andyjev objekt, karakteristika polarizacije radiotalasa koji iz njega dolaze ukazuje na to da verojatno ima vrlo jako magnetsko polje. I to je sve što za sada znamo. izvor: index