Novo istraživanje je dokazalo ono što smo svi znali. Postoji direktna veza između gladi i agresivnosti, kao i sklonosti konfliktima.

I to posebno prema partnerima.

Agresivnost su stručnjaci definisali na dva načina: kao agresivni impuls i agresivno ponašanje.

Kako bi se nosili sa agresivnim impulsima, istraživači su parovima dali po jednu voodoo lutkicu i 51 iglu, sa instrukcijama da u zavisnosti od količine ljutnje koju osećaju, svaku noć toliko igala zabiju u lutkicu.

Kako bi testirali agresivno ponašanje, parovima su dali da nose slušalice dok su se takmičili međusobno u 25 različitih zadataka. Nakon svakog završenog zadatka, pobednik je određivao koju i koliko glasnu muziku će puštati svom partneru na slušalice.

I posle dvadesetak dana naučnici su otkrili da je pad šećera u krvi direktno povezan sa povećanom agresivnošću među partnerima.

"Pre nego što krenete u svađu pobrinite se da niste gladni", kazao je profesor psihologije sa univerziteta u Ohiju Brad Bushman.

On je pojasnio kako je mozgu potrebno 20 posto kalorija koje unesemo i da se radi o izuzetno zahtevnom organu kada je potrošnja energije u pitanju.

"Kada mozgu nedostaje energije, nedostaje mu i samokontrole, čime se stvara plodno mesto za agresivne impulse i ponašanje", dodao je Bushman.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime