Ne koristite mobilni dok vozite, upozoravaju stručnjaci. Ovo upozorenje treba svakodnevno ponavljati i ponavljati jer su mobilni veoma često uzrok saobraćajnih nesreća na putevima. U vreme letnjih odmora i pojačanog saobraćaja, nervoze, upotreba mobilnih može fatalna.

Stručnjaci navode da je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje jedan od čestih uzroka nesreća. Ustanovljeno je da skoro svaki vozač makar jednom pogleda u mobilni tokom vožnje. Mnogi čitaju i šalju poruke, razgovaraju i proveraju šta ima novo.

Ali pazite ovo! Ako vozite recimo 50km/h i pogledate mobilni na 2 sekunde, znači da ste oko 30m vozili a da niste gledali na put i saobraćaj oko sebe.

Prema dosadašnjim istraživanjima 4 puta su veće šanse da budete deo saobraćajne nereće dok telefonirate i čak 8 puta veće ako pišete poruku.

Kazna za korišćenje mobilnog u toku vožnje ili dok se čeka na zeleno svetlo na semaforu je 10.000 dinara.

Kazne su predviđene i za pešake ako koriste mobilni dok su na pešačkom prelazu i iznose od 3.000 do 12.000 dinara. Ako se prelazi ulica sa slušalicama u ušima kazna je od 5.000 do 30.000 dinara.

Zato, poslušajte stručnjake, odložite mobilne telefone i vozite bezbedno misleći na sebe, svoje bližnje i sve učesnike u saobraćaju.