Naučnik Ugur Sahin koji stoji iza vakcine za koronu kompanije Pfizer je sasvim drguačiji od svojih kolega. Pojavom pandemije akcije kompanija koje se bave istraživanjem i proizvodnjom vakcine za covid su veoma brzo porasle. I zato su mnogi od njihovih rukovodilaca požurili da prodaju akcije, piše forbes.com.

Ugur Sahin izvršni direktor kompanije Biontech i naučnik stoji iza Pifezer vakcine i nije prodao ni jednu deonicu svoje kompanije. To odražava Šahinov opšti pristup životu i poslu.

On živi u skromnom stanu u nemačkom gradu Mainz, biciklom ide na posao, nema automobil. Na svojoj Linkedin stranici kaže da je profesor onkologije u Univerzitetskom medicinskom centru u Mainzu. Bavi se biotehnološkim inovacijama, prikupljanjem sredstava za istraživanja, ulaganjem u istraživanja u cilju unapređenja nauke i pomaganju pacijentima.

U januaru prošle godine kada je uvideo da će covid 19 biti smrtonosna pandemija u okviru svoje firme BioNTech pokrenuo je istraživanje kako bi stvorio mRNa vakcinu koja će pomoći u borbi protiv virusa. A onda se udružio sa američkim farmaceutskim gigatnom Pfizer.

Sahin je došao u New York da nađe investitore za akcije kompanije BioNTech. Na berzi je u to vreme kmpanija procenjena na 3,4 milijarde dolara. Ali razvojem vakcine danas se procenjuje na 37 milijardi dolara. Vrednost je porasla za 900%.

Sahin kontroliše 41,66 miliona akcija BioNTech i 17% udela putem kompanije Medine GbmH čiji je jedini vlasnik.

Za razliku od njega prošle godine rukovodioci i direktori kompanija poput Moderne, Pfizer and Novavex prodavali su svoje akcije.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel prodao je više od 150 miliona dolara akcija Moderne.

Izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla prodao oko 60% svojih akcija u kompaniji za oko 5,6 miliona američkiih dolara.

Sahin nije prodao ni jednu akciju BioNTech u poslednjih 18 meseci. I pored toga što nije prodavao akcije on je najbogatiji od svih njih.

Kako piše forbes.com on veruje da će najmodernija tehnogija kompanije dovesti do razvoja terapija i vakcina za druge bolesti.

“Naš cilj je od samog početka bio da izgradimo nov industrijski pristup za precizne farmaceutske proizvode koji mogu da odgovore na medicinske potrebe u više oblasti bolesti,” rekao je Sahin.