Istraživači su u Etiopiji otkrili skoro čitavu lobanju staru 3,8 miliona godina koja liči na lobanju čovekolikih majmuna. Ovaj pronalazak poljuljao je teorije o tome kako su izgledali prvi ljudi.

Lobanja je pronađena u mestu koje se zove Miro Dora, a koje se nalazi u Etiopiji. Pronašao ju je profesor Yohannes Haile-Selassie, koji kaže kako je odmah prepoznao ovaj fosil. Pripada vrsti Australopithecus anamensis koja se prvi put pojavila pre 4,2 miliona godina. Smatra se direktnim pretkom Australopithecusa afarensisa, vrste kojoj pripada skelet Lucy.

„Pomislio sam: ‘O Bože, da li zaista vidim ono što mislim da vidim?’, nakon čega sam skakao gore-dole shvatajući da se dogodilo ono o čemu sam sanjao“, kazao je Haile-Selassie za BBC.

Lucy je otkrivena 1974. godine i prozvana je prvim čovekolikim majmunom koji je prohodao, pa je privukla veliku pažnju javnosti.

Naučnici sada veruju da su Lucy i tek pronađena vrsta čovekolikog majmuna živeli u istom vremenskom periodu preko 100 hiljada godina. Ove dve vrste su se razlikovale po prilagođavanju uslovima života u zajednici, ali su se držale u blizini dok ova, tek pronađena vrsta koja se naziva anamensis, nije izumrla. Do sada su od anamensisa imali samo čeljust i zube, a istakli su kako je odlično što sada imaju lice vrste o kojoj pričaju godinama.

„Dugo smo smatrali da je afarensis najstarija vrsta koja je evoluirala u čoveka, ali sada više nismo u toj poziciji. Sada možemo pogledati unazad na sve vrste koje su postojale i istražiti koja je od njih mogla postati prvi čovek“, kaže Haile-Selassie.