Naučnici sa čuvenog Univerziteta Stanford otkrili su oblak bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama specifičan za svakog čoveka.

I ne samo to, već je dokazano i da nas taj oblak sve vreme okružuje.

Oblak je sačinjen od hemikalija, bioloških materija i mikroorganizama.

“Mi do sada nismo znali koliko je ljudski ekspozom velik i od čega se uopšte sastoji”, rekao je genetičar Michael Snyder.

Otkiveno je da je svaki dobrovoljac imao svoj specifičan mikro-biološki oblak, sačinjen od bakterija, virusa, ali i čestica koje potiču iz njegovog neposrednog okruženja, poput onih doletelih sa kućnih ljubimaca i biljaka, hemikalija koje se koriste unutar kuće, gljivica i slično.

Naučnici kažu da bi istraživanje moglo da pokrene i novo područje medicine koje se ne koncentrisalo samo na biološko-hemijski sastav unutar naših tela, već i na okolinu.

“Godinama smo sekvencionirali ljudski genom, analizirali našu krv i urin kao i mikroorganizme unutar našeg tela kako bismo shvatili na koje sve načine oni, ili njihov sistem, utiču na naše zdravlje. Ipak, nismo išli dalje od onoga što je u unutrašnjosti našeg organizma. Pritom smo propustili bitnu stvar, a to je koliko na naše zdravlje utiče ta neposredna okolina”, kaže Snyder za časopis Wired. “

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime