Nasilje je mnogo duže među ljudima

U Keniji pronađeni dokazi nasjtarije masakra

Naučnici tvrde da su otkrili najstariji dokaz o ratovanju ikada pronađen. Radi se o masovnoj grobnici u Keniji za koju se pretpostavlja da je nastala još u kamenom dobu, pre najmanje 10.000 godina.

Pronađeni su ostaci 27 osoba na lokalitetu Nataruk, 30 kilometara udaljenom od jezera Turkana na severu zemlje.

Ono što je zanimljivo je da se na kostima vide tragove brutalnih povreda.

U lobanji jednog od pronađenih tela još uvek se nalazila sablja napravljena od vulkanskog stakla. Drugo telo je imalo tešku povredu glave nastalu najverovatnije udarcem. Takođe, pronađeno je telo trudnice sa vezanim rukama i nogama.

Druge žrtve su imale rane od strela na lobanji, vratu, nogama, rukama i rebrima.

Marta Mirazon, paleontološkinja sa univerziteta Kembridž smatra kako su ovi ljudi najverovatnije ubijeni kako bi im bila oteta teritorija bogata prirodnim resursima.

„Radilo se o brutalnom napadu sa ciljem ubijanja svih koji bi se mogli odbraniti ili pokrenuti protivnapad. Takođe ubijeni su i oni za koje su napadači procenili da neće imati koristi od njih, bilo da je u pitanju trudnica, dete ili starac“, izjavila je Mirazon.

Naučnici preciziraju da su masovna ubistva postala uobičajena pojava u poslednjih 200.000 godina. I pored toga, ovaj pronalazak nas je veoma iznenadio, rekla je Mirazon.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *