Teleskop TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) koji je NASA lansirala pre nekoliko meseca našao se nedavno između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj Zemlji.

NASA je teleskop lansirala 18. aprila ove godine i to pomoću rakete SpaceX, a njime bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek pre nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Meseca i počeo da pretražuje nebo.

Ovaj teleskop će u naredne dve godine posmatrati oko 200.000 zvezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planete koje su udaljenje i po 200 svetlosnih godina od Zemlje

Na mnogo načina, TESS je produžetak najvećeg zahvata NASA-e u potrazi za planetama nalik zemlji van sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop.

Kepler je lansiran u martu 2009. i “gledao” je u mali prostor više od tri godine. U dve višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke – u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta.

Kepler je takođe pronašao oko 50 svetova veličine Zemlje koji mogu biti nastanjivi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime