Svet je na ivici izumiranja, šestog velikog izumiranja vrsta, smatraju neki naučnici. 

 
Životinje su u prošlosti izumirale mnogo ređe, piše u časopisu "Nauka" u kome je nedavno objavljeno najnovije istraživanje američkih naučnika. 
 
“Pred nama je šesto veliko izumiranje vrsta, a hoćemo li uspeti da ga sprečimo zavisi isljučivo od nas,” smatra biolog Stuart Primm autor studije.  
 
Svake godine izumre 100 do 1000 živih vrsta a donedavno se smatralo da je pre ljudskog postojanja brojka iznosila 1. Prema najnovijim istražavinjma koje navodi Pimm broj godišnje izumrlih vrsta na milon postojećih iznosio je tek 0,1. 
 
Poslednje veliko izumiranje na zemlji desilo se pre oko 66 miliona godina, kada su izumrli dinosaurusi kao i tri četvrtina ostalih vrsta na Zemlji. 
 
Ovako brzo izumiranje vrsta danas se dešava zbog velikog izlova ribe, ljudi se šire na nova područja i uništavaju prirodna staništa brojnih vrsta koje izvan njih ne mogu da prežive, globalnog otopljavanja. 
 
Izumiranje se može sprečiti zaštitom ugroženih vrsta, informisanjem i zajedničkim aktivnostima svih zemalja.  
 
Primm podseća da je zbog toga, aplikacija iNaturalist veoma važna i da može pomoći običnim ljudima i biolozima u pronalaženju vrsta u nevolji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime