Severna Koreja je užasno i tužno mesto. Ne samo što njeni građani žive u potpuno zatvorenoj zemlji izolovani od ostatka sveta, često gladuju i lako završavaju u logorima smrti, već je sve više njih navučeno na narkotike.

Severna Koreja je godinama proizvodila različite narkotike kako bi se dokopala preko potrebnih deviza. Uglavnom za kupovinu skupih stvari sa zapada za režim.

Posebno su se posvetili proizvodnji metamfetamina.

A novi izveštaji ukazuju da je sve više Severnokorejaca koristi ovu opasnu drogu.

Ne samo to već je metamfetamin sve popularniji poklon za rođendane i praznike među mladima Severne Koreje, piše New York Times a prenosi Vice.

Iako je svaka droga u Koreji zvanično ilegalna, poklanjanje i uživanje kristal meta koga tamo nazivaju ‘Pingdu’ je javna tajna. Met je popularan poklon za godišnjice, diplomske, rođendane i Novu godinu.

Andrei Lankov, stručnjak za Severnu Koreju sa Kukmin univerziteta u Seulu kaže da su priče o poklanjanju meta česte među onima koji su pobegli sa severa. Uživatelji narkotika navodno met ubrizgavaju u venu ili opušteno ušmrkavaju kao da puše cigarete.

Zapravo, veliki broj ljudi u ovoj zemlji leči se opijatima i stimulansima kao odgovor na hronični nedostatak zdravstvene zaštite.

Režim Severne Koreje konzumaciju narkotika čak i ohrabruje pošto smanjuje rizik od pobune.

Inače istraživanje Nautilus instituta pokazalo je da je režim u Pjongjangu umešan u ilegalnu proizvodnju i distribuciju narkotika još od 70-ih i da je proizvodnja heroina zamenjena proizvodnjom sve popularnijeg kristal meta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime