Narcisoidne osobe mnogo vole politiku, više od ostalih, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Personality and Social Psyhology Bulletin.

Istraživanje je početo 2009. godine u Danskoj i SAD. Pokazalo se da je raširen narcizam izabranih lidera.

Istraživanje je uključivalo nekoliko pitanja postavljenih ispitanicima a to su, potpisivanje peticija, kupovina proizvoda iz političkih razloga, učešće u demonstracijama, prisustvovanje političkim sastancima, kontaktiranje sa poltičarima, doniranje novca, kontaktiranje medija, učešće na diskusijama i forumima.

Pokazalo se da su oni narcisoidniji više uključeni u političkim diskusijama i forumima, aktivni su na društvenim mrežama i u demonstracijama, članovi su političkih organizacija.

U istraživanju se zaključuje da u političkim procesima više učestvuju pojedinci koji veruju u sebe a istovremeno misle da su bolji od drugih.

Zaključak je da su narcisoidnije osobe danas najviše angažovane što nikako nije dobro jer je na taj način demokratija ugrožena.

Možda je rešenje ovog problema veće angažovanje svih u društvu, angažman na raznim nivoima, u diskusijama, akcijama, na izborima. Za to je, pored ostalog, potrebno i ozbiljnije političko obrazovanje ljudi kojima bi se predočio značaj njihovog učešća kako bi demokratija bila prisutnija u našim društvima. Sada je, na žalost, često prepuštena neodgovornim narciosidnim pojedincima koji odlučuju o svemu umesto nas.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime