Napustili smo Sunčani sistem po prvi put

Vojadžer 1 je na dalek put krenuo 1977. godine

Imamo važne vesti iz dalekog svemira! Po prvi put ikada, predmet koji su napravili ljudi je napustio Sunčev sistem.

Tu čast ima maleni svemirski brod po imenu Vojadžer 1, koji je na svoj put krenuo 5. septembra 1977. godine. Dakle bilo mu je potrebno 35 godina da napusti naš sistem. On je prošao pored Jupitera 1979. godine i Saturna 1980. godine, a onda je još 30 godina putovao kako bi izašao iz uticaja naše zvezde.

Vojadžer nema neki poseban cilj, osim da ode što dalje! Na tom putu će proleteti pored zvezde Gliese 445 za nekih 40.000 godina. Njegovi uređaji će doduše prestati da rade 2020. godine, a 2030. godine će biti potpuno mrtav. Ali će nastaviti svoj hrabri poduhvat ka dalekom svemiru.

Zanimljivo je da ovaj maleni brod ima i vrlo posebnu poruku koju nosi, namenjenu nekim drugim civilizacijama do koje će možda stići.

Na njemu se nalazi zlatna ploča sa zvukovima i slikama sa zemlje. Oni će vanzemaljcima pomoći da shvate ko smo mi i čime se bavimo.

Golden Record dakle ima uglavnom klasičnu muziku ali i pozdrave na različitim jezicima. Zanimljivo je da su poruke sa zemlje dosta cenzurisane, pa nema ratova, nema gladi, nema siromaštva i sve je super.

Dakle i ako neko stvarno vidi našu poruku misliće da smo najbolja stvar koja se dogodila u Svemiru! Nešto kao profil korisnika stranica za upoznavanje!

Ako vas zanima kako izgleda zlatna ploča, imate sliku ispod a ovde imate i neke od sadržaja koje nosi Vojadžer:

 

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *