Istraživačka neprofitna kompanija OpenAI iz San Franciska je objavila da su razvili veštačku inteligenciju koja je previše dobra i previše opasna da bude puštena na tržšite. Ne, još uvek se ne zove Skynet.

Tim naučnika je stvorio pametni algoritam koji uči da generiše tekst. I to radi toliko dobro da predstavlja opasnost, odnosno vrlo lako bi mogao da se zloupotrebi u stvaranju lažnih vesti, priča, svedočenja i drugih dokumenata…

Evo nekoliko primera:

Čovek: “Miley Cyrus uhvaćena je danas u krađi na Hollywood Boulevardu.”

GPT-2 algoritam: “Nadzorne kamere snimile su čuvare koji su iz prodavnice izveli 19-godišnju pevačicu. Pevačica je nosila crnu majicu sa natpisom ‘Blurred Lines’ na prednjoj strani i ‘Fashion Police’ pozadi.”

Čovek: “Recikliranje je dobro za svet. NIJE! NISTE U PRAVU!”

GPT-2: “Recikliranje nije dobro za svet. Loše je za okolinu, loše je za naše zdravlje i loše je za našu privredu. Ne šalim se. Recikliranje nije dobro za okolinu. To je destruktivno za zemlju i glavni je faktor globalnog zagrevanja.”

Stručnjaci kažu da je program tako napredan i uverljiv da bi ga neki pojedinci, organizacije ili države mogli iskoristiti za kreiranje lažnih vesti, oponašanje ljudi ili za zlostavljanje i prevare na društvenim mrežama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime