Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da tuku svoju decu u Srbiji. Prednacrt Građanskog zakonika predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Ideja je da se teži "uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću”.

Važeći Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama, koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta, kao i da su dužni da ga zaštite od nasilja drugih ljudi.

Ali pošto je u našem društvu stepen tolerancije na nasilje vrlo visok, autori zakona smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo", rekla je članica Komisije Olga Cvejić Jančić.

"Smatramo da je to vrlo bitno, jer nijedno istraživanje do sada nije pokazalo da je batina korisna za dete. Batina je više izraz nemoći roditelja da disciplinuje dete drugim merama, kao i njegove nemoći da u određenim trenucima obuzda svoje impulsivne reakcije", navela je Cvejić Jančić.

Stručnjaci ističu da nasilje izaziva drugo nasilje, pa gotovo svakodnevno čitamo novinske članke o neshvatljivom nasilju u društvu, a nije zanemarljiva ni pojava vršnjačkog nasilja koje se ispoljava čak kod dece predškolskog uzrasta.

Profesorka Cvejić Jančić kaže i da se roditeljski autoritet ne stiče batinanjem dece ni nasiljem prema njima, već pre svega ličnim primerom, strpljenjem, razumevanjem i većom posvećenošću detetu i njegovim potrebama.

"Želimo da deca u svojim porodicama ne dobijaju uzor vršenja ili odobravanja nasilja. Pri tome svakako imamo u vidu da izgradnja takvih odnosa u porodici predstavlja jedan (dugotrajan) proces, koji zahteva vreme i posvećenost, i da bi, i pored uvođenja ove odredbe u Građanski zakonik, i dalje bilo njenog kršenja", navela je Cvejić Jančić. photo: ley.la

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime