Naučnici su potpuno fascinirani letećim reptilom koji je bio veličine aviona, a smatra se da je bio najveći predator ikad.

Nedavno je u Transilvaniji u Rumuniji otkriven vratni pršljen monstruma nazvanog Hatzegopteryx – pterosaur. Bio je širok 10 metara i imao je veliki kljun. Smatra se da je bio mesožder koji je lovio dinosaure i ostale krupne životinje širom Balkana za vreme perioda Krede.

“Uporedili smo karakteristike strukture njegovih kostiju sa ostalim ogromnim pterosaurima. Hatzegopteryx je neuporedivno jači u svim našim testovima”, reka je doktor Mark Witton koji je vodio istraživanje.

On dodaje i da je Hatzegopteryx verovatno bio najveći predator u vreme dinosaurusa, odnosno da je bio apsolutni vladar u periodu Krede.

“Te životinje su bile ogromne, a njihova brzina letenja je bila impresivna. Leteli su brzinom od 40 do 60 km/h. Ako su bili u žurbi i nisu se koncetrisali oko potrošnje energije, mogli su da dostignu i do 100 km/h. Transkontinentalno putovanje je bilo vrlo lako ovim džinovima”, zaključuje Witton.

Dakle mogli su da skoknu i to Amerike na produženi vikend ako su hteli…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime