Prošlog proleća astronomi su objavili otkriće tragova određenih poremećaja u prostor-vremenu, poznatih i kao gravitacioni talasi. Ovi talasi su se poklapali sa jednižom od fundamentalnih hipoteza o Velikom prasku, odnosno da se u prvom trenutku desila nagla ekspanzija koja je označena kao kosmička inflacija.

 
Istog trenutka pronalazak dokaza gravitacionih talasa postao je kandidat za najznačajnije otkriće u modernoj astronomiji. Samo pre toga je bilo potrebno da i drugi naučnici potvrde otkriće.
 
E pa to se nije desilo.
 
Tim naučnika iz Evropske svemirske agencije (ESA) su uz pomoć satelita Planck skenirali isti region neba, tačnije mikrotalasnu pozadinsku radijaciju koja je nastala nekoliko stotina hiljada godina nakon Velikog praska, a koja u sebi nosi informacije o tom događaju.
 
Naučnici iz ESA su ubrzo shvatili da se njihovi podaci ne poklapaju sa podacima tima BICEP. Da sve bude još gore, reč je o tehničkoj greški. Skeneri BICEP-a najverovatnije su naišli na međuzvezdanu prašinu koja se "poigrala“ sa rezultatima.
 
Tako da, ništa…