Evo ih najveće naučne prevare u poslednjih 50 godina . A Gizmodo je otkrio u razgovoru sa eminentnim naučnicima.

Robert N. Proctor professor at Stanford University iznosi zanimljivu tvrdnju.

Najveća naučna prevara svih vremena morao bi da bude Savet za istraživanje duvana koi je godinama poricao da cigarete uzrokuju rak. Kompanija Big Tobacco je uložila stotine miliona dolara i angažovala brojne naučnike kako bi dokazala da cigarete ne uzrokuju smrt.

Ovaj profesor ističe da je 27 nobelovaca dobilo novac od Big Tobacco izjavljujući neistinu o cigaretama. Tako je University of Michigan izbrisao ime sa svojih zdanja glavnog naučnika zbog promovisanja ove sulude ideje o cigaretama.

Takođe profesor Proctor ističe da je ova obmana o duvanu otvorila put drugim vrstama naučnih prevara. Ako danas neki naučnici tvrde da su potrebna dodatna istraživanja da bismo saznalli da se klima zagreva, to je trik naučen od Big Tobacco. On ističe i da bezbroj zagađivača koristi ove trikove i angažuje naučnike da poreknu, odvlače pažnju od problema.

Naučnica Katherine A. Pandora profesor The University of Oklahoma navodi da je najveća prevara lažna studija iz 1998. godine. Naučnici su tvrdili da je vakcina protiv MMR, morbila, zaušaka i rubeola povezana sa razvojem autizma.

To je najveća prevara u poslednjih pola veka.

Njihov stav je imao ozbiljne međunarodne posledice u pogledu davanja vakcine i sprečavanje od dečijih bolesti. Taj problem postoji i danas a utiče i na prihvatanje istraživanja vakcine protiv covid 19.

Ova grupa naučnika nije imala adekvatne naučne rezultate u svojim tvrdnjama, koje su rezultirale pogrešnoj interpretaciji. Posle objavljivanja njihovog rada koji se bazirao na nedostatku znanja o autizmu imalo je ozbiljne posledice na milione života.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime