Najstariji pas ikad je upravo otkriven. Mislimo na prvog psa, odnosno fosil najstarije poznate jedinke e koji su naučnici pronašli.

Dakle, u pitanju je najstariji primerak pasa, koji otkriva neke nove stvari o njihovom poreklu i nastanku, kao i razdvajanju od vukova.

Švedski istraživači su objavili snimke psa koji je otkriven u permafrostu, večito zaleđenoj zemlji u Sibiru.

Najstariji pas

Pas je živeo pre 18.000 godina i u pitanju je štene, koje podseća na vuka. Naučnici zapravo u početku nisu bili sigurni da li se radi o mladunčetu vuka ili psa.

Zanimljivo je da je pas neverovatno dobro očuvan, sa skoro kompletnim skeletom, i krznom. “Izgleda kao životinja koja je nedavno preminula”, objasnio je Love Dalen, jedan od naučnika.

Pas je ostao tako dobro dobro očuvan pošto se nalazi u tunelu unutar permafrosta.

“Izgleda da je pas nastao od vrste vukova koja je u međuvremenu izumrla. Zato je tako teško ustanoviti gde i kada su se tačno psi pojavili i kasnije primitomili”, rekoa je Dave Stanton jedan od naučnika iz švedskog tima koji su istraživali fosil.

Istraživači kažu kako je otkriće neverovatno pošto nam je omogućilo da vidimo i osetimo istoriju Zemlje.

“Samo zamislite, ovaj pas je ležao u istim uslovima 18.000 godina. Pažljivo sam uklonio blato i druge ostatke korak po korak, otkrivajući neverovatno očuvano krzno što je veoma retko kod životinja iz tog perioda”, rekao je Sergej Fedorov iz Rusije.

Inače, do genetičkog odvajanja vukova i pasa je došlo između pre oko 40.000 i 20.000 godina. Pripitomljavanje prvih pasa se dogodilo pre oko 15.000 godina verovatno negde na bliskom istoku , a najstariji do sada otkriveno domaći pas je sahranjen pre 14.200 godina zajedno sa vlasnikom.

Kako su se psi primitomili saznajte na ovom linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime