Čovek za koga Rusija tvrdi da je najstariji na svetu umro je u 122. godini, javile su lokalne vlasti.
 
Magomed Labazanov je rođen 1890. godine  pre nego što je poslednji car Nikolaj II Romanov zauzeo presto, a imao je 27 godina kada je Lenjin stao na čelo Boljševičke revolucije 1917. godine. 
 
Kada je imao preko 50 godina, u Sovjetskom Savezu je počeo je Drugi Svetski rat, a on je uhapšen sa ostalima po Staljinovoj naredbi i deportovan u Centralnu Aziju odakle se vratio pedesetih godina 20. veka. 
 
Njegov recept za dug život koji je podelio pre četiri godine sa javnošću jeste uzdržavanje od alkohola, cigareta i žena. Uprkos tome, dva puta se ženio, a od prve žene se razveo jer ona nije mogla da mu podari decu.
 
Bivši radnik pilane nikada nije naučio da čita ili piše, ali se pravilno hranio: jeo je voće, mlečne proizvode, kukuruz, surutku, povrće i beli luk – “hrana za stogodišnjaka” je takođe ključna za njegovu dugovečnost.
 
Proslavio je 118 rođendan plešući Lezginku, popularnu kavkasku narodnu igru.
 
Rođacima nije uspelo da ga upišu u Ginisovu knjigu rekorda jer nije imao potvrdu o datumu rođenja ili neki drugi dokument koji bi dokazao njegove godine.
 
Prijatelji kažu da su dokumetni izgubljeni u vreme haosa u doba Sovjetskog Saveza kada su stara crkva i džamija uništene. Kao musliman, živeo je u selu u Dagestanu u Kavkaskoj regiji južne Rusije, oblasti čuvenoj po dugovečnosti njenih stanovnika.
 
Ima 18 unuka i preko 20 praunuka. Nadživeo je  tri od četiri svoja sina.
  

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime