Evo pregleda najpopularnijih brendova u raznim zemljama u poslednjih 12 meseci. Podatke je prikupio i analizirao portal BusinessFinancing na osnovu 12 meseci pretraga na internetu. Tako su došli do nekih zanimljivih podataka, ali i najtraženijih brendova globalno.

Najvažnije je da je Google najpopularniji brend u najvećem broju zemalja, skoro u svim.

Amazon je najpopularniji brend prema globalnom obimu pretraživanja i posebno je zastupljen na velikim bogatim tržištima.

Što se tiče igara, Epic Games je najpopularniji u 141 zemlji.

Zaključuje se na osnovu istraživanja da su tehnološke kompanije i to pretežno američke najpopularniji svetski brendovi.

Mereno brojem zemalja u kojima su najtraženiji evo i prva četiri brenda: Google u 100 zemalja, Netflix u 45, Amazon u 30 i eBay u 11. Na petom mestu je kompanija IKEA.

Evropa

IKEA u Evropi ima skoro dvostruko više prodavnica od ostatka sveta zajedno. I dominira Skandinavijom gde je najtraženija robna marka iz domena robe široke potrošnje. Amazon je popularan na jugozapadu kontinenta a Netflix i Google su opasno popularni na istoku.

Zanimljivo je da je Google vodeća marka u Rusiji, navodi BusinessFinancing.

Najpopularniji brendovi u Srbiji

Imamo i podatke za Srbiju. Google je na prvom mestu. Što se tiče mode, Zara je pobedila, dok je u ostatku Evrope H&M dominantniji. Od restorana i brze hrane McDonald’s je najpopularniji.

A što se tiče telefona, kineski Xiaomi ubedljivo vodi u Srbiji, dok je u Evropi, posebno zapadnoj Apple prvi.

Severna Amerika

Severnoamerički kupci obožavaju da kupuju. Centralnoamerički vole Netlix a ostrvljani sa Kariba su ljubitelji Amazona.

Južna Amerika

Od Centralne Amerike pa preko Južne velika je potražnja za Netlix. Svaki deseti Latinoamerikanac koristi Netflix najmanje jednom mesečno.

Bliski Istok i Centralna Azija

Google i Netflix imaju dominaciju u ovom regionu. U Izraelu prednjači eBay. Trgovci u Izraelu izvoze puno robe koristeći upravo eBay.

Ostatak Azije i Okeanija

Stanovnici sa južnog Pacifika koriste pretraživače naručujući Pepsi ili Jack Daniel’s. A kako je Google zabranjen u Kini Baidu je drugi najčešće korišćeni pretraživač na svetu.

Afrika

Pampers je vrlo popularan brend u afričkim zemljama.

Istraživači su analizirajući koji se brendovi širom sveta najviše koriste izdvojili i najtraženiji potrošački brend u svakoj zemlji za industriju mode, brze hrane, igara na sreću, kućnih aparata i pametnih telefona.

Apple

Apple dobija više pretraživanja a prodaje manje telefona.

Aple pametni telefon je najtraženija marka na svetu. Prvi su u 127 zamalja.

Nintendo

Popularnost Epic Games je superiorna. Igrači znaju šta traže pa američki programer video igara i softvera dobija više pretraživanja nego poznatija imena poput Nintenda. Epic je prvi u 141 zemlji. Nintendo je vodeći u 24 zemlje.

Nike

Nike je najpopularniji brend u 49 zemalja, svrstavajući se tako na vrh tabele u ovoj studiji. Ali H&M je ukupno dobio više pretraživanja. Zara je pretraživana takođe više od Nike. H&M i Zara su najtraženiji modni brendovi u po 38 zemalja.

McDonald’s

McDonald’s je najtraženija marka brze hrane u 75 zemalja. KFC je najpopularniji u 65 zemalja a Pizza Hut u 28.

Bosch nemački proizvođač uređaja za kuću je najtraženija marka za ovaj sektor u 69 zemalja. Samsung je na trećem mestu ispred Dyson. U Srbiji je to Gorenje. photo: businessfinancing

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime